VIVES wint 24H2-challenge
Ondertussen bij Team Student
Wie waterstof zegt, denkt vandaag vaak aan uitdaging. In 24 uur tijd nemen wij, studenten van Hogeschool VIVES, als deelnemer van de Waterstof Challenge 2021 de proef op de som.
Verscheidene teams uit Nederland en omstreken nemen het tegen elkaar op om in exact een dag tijd waterstofwagens op de kaart te zetten, letterlijk dan. Elk team kiest op basis van een reeks landmarks over heel Europa waar je punten kan verdienen waarheen je rijdt om zo de meest interessante route uit te puzzelen.
Is het dan een uitdaging? Uiteraard, wij worden in deze fantastische challenge is het juist de bedoeling om te tonen dat waterstofwagens gebruiken in het dagelijkse leven geen uitdaging hoeft te zijn.
En dat lukt aardig! De kans om in waterstof op zo een fijne manier ondergedompeld te worden maak je dan ook enkel hier mee!
Een avontuur was het zeker tot nu toe, leuke mensen leren kennen in een aangename sfeer waar waterstof en in vele gevallen ook een passie voor wagens de klei vormt voor dit unieke concept.
Axelle, Gunnar, Lucas en Theo, vier topstudenten
Groene energie, de klimaattop, mobiliteit, het houdt onze maatschappij in de greep. In 2030 moeten alle nieuwe auto’s verplicht elektrisch aangedreven worden, maar had je al van motors op waterstof gehoord? Voor wie dat niet het geval is, deed VIVES met 2 teams mee aan de 24 uur durende waterstofchallenge en omdat we tenslotte een hogeschool zijn, wijden we je graag in in de wondere wereld van waterstof. Sam Schotte, expert waterstof, neemt je mee.
De 2 VIVES-teams gingen de uitdaging aan in een Toyota Mirai 2, de opvolger van het model waarin het studententeam bij de vorige editie de tegenstand het nakijken gaf. Dit jaar kon VIVES de 1ste en de 5de plak mee terug naar België nemen. Een heuse prestatie. De studenten reden tot in Denemarken, de docenten namen de panoramische route door Duitsland en Frankrijk. Studenten wonnen de prijs in de categorie beste foto en samen met de docenten best creative. De docenten wonnen het algemene klassement, de studenten eindigden uiteindelijk 5de na een remonte van de 13de plaats.
Waterstof als energie, hoe zit dat? Waterstof is als element niet aanwezig op de aarde. We vinden waterstof wel in combinatie met andere elementen. Het bekendste is natuurlijk water. Waterstof moet dus geproduceerd worden. Dat kan door bijvoorbeeld een elektrische stroom door water te laten vloeien. Dat proces heet elektrolyse en splitst water in zuurstofgas en waterstofgas. De gasvorm kan je opslaan. Het gas komt niet natuurlijk voor op Aarde omdat het letterlijk te licht is om hier te blijven. Het gas stijgt aan 70km/u. Als de elektrische stroom afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen of windmolens dan spreken we van groene waterstof, vergelijkbaar met elektriciteit.
Het waterstofgas kan dan gebruikt worden als brandstof voor brandstofcellen om elektriciteit en warmte te produceren. Met als restproduct water. Brandstofcel systemen kunnen gebruikt worden voor zowel vaste als bewegende toepassingen, zoals pakweg een auto, worden ingezet. Een brandstofcel werkt op elektriciteit, maar waterstof kan ook gebruikt worden in een verbrandingsmotor. In tegenstelling tot elektriciteit, kan je waterstof op korte tijd tijd tanken, net zoals klassieke fossiele brandstoffen. Geen uren oplaadtijd dus. Waterstofgas zal een grote rol spelen als energiedrager om de klimaatdoelstellingen en meer te halen. De brandstof zal zijn nut bewijzen in zowel de industrie als bij ons thuis.