VIVES, VTI Roeselare en regionale maakbedrijven bundelen de krachten voor opstart nieuwe graduaatsopleiding productiebeheer in de maakindustrie

Frank Devos
vtimaak.png

Hogeschool VIVES, scholengroep Sint-Michiel campus VTI Roeselare en regionale maakbedrijven zullen vanaf september 2020 met gebundelde krachten een nieuwe graduaatsopleiding opstarten. Met de opleiding productiebeheer in de maakindustrie willen de partners de grote nood aan gekwalificeerden in de maakindustrie invullen.

De studenten krijgen hun opleiding voor bijna de helft op de werkvloer in regionale maakbedrijven, de lessen vinden plaats in de gebouwen van VTI en VIVES Roeselare. De opleiding staat ook open voor personen die al actief zijn en een extra diploma wensen te behalen in functie van een carrièreswitch of doorgroei op de werkvloer.

West-Vlaanderen vormt een van de meest kennisgedreven en ondernemende regio’s van West-Europa. De ondernemingen zorgen er sinds oudsher voor welvaart en welzijn. De grootste uitdaging voor de ondernemingen is om het juiste talent te vinden, te vormen, en te houden. En dit talent creatief in te zetten en zo te zorgen voor verdere technologische innovaties.

Via STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), het creatief omgaan met uitdagingen en hands-on-methodieken proberen zowel Hogeschool VIVES als VTI Roeselare tegemoet te komen aan de uitdagingen van morgen. Ze doen dit door toekomstgerichte technische en technologische opleidingen aan te bieden.

Maakbedrijven

"De maakindustrie is de krachtcentrale van de West-Vlaamse economie, efficiënt productiebeheer de winstmotor ervan”, aldus Patrick Maselis van Maselis nv, hoogtechnologisch producent van graanproducten uit Roeselare. 

West-Vlaanderen vormt het mekka van de maakbedrijven. Deze maakindustrie is belangrijk voor ons economisch weefsel en wordt steeds meer geavanceerd en hoogtechnologisch. Dit zorgt ervoor dat het vinden van de juiste technische profielen geen sinecure is voor de arbeidsmarkt. Bedrijven smeken om polyvalent opgeleide productie-operatoren die kunnen functioneren in een hoogtechnologische omgeving.

Niet alleen de techniekers maar ook de mensen die in de productie de machines bedienen, instellen, afregelen... moeten beschikken over specifieke technische en technologische competenties. De juiste persoon op de juiste plaats om de productie in goede banen te leiden. Via een complementair opleidingsaanbod zetten zowel Hogeschool VIVES als VTI Roeselare hierop in. 

Doelgroep

De graduaatsopleiding productiebeheer in de maakindustrie vraagt geen specifieke vooropleiding van de studenten. De maakindustrie, waarin de afgestudeerden terechtkomen, is heel breed. Dat zorgt ervoor dat studenten vanuit verschillende interessevelden kunnen starten met deze opleiding. Alle technische profielen kunnen hier terecht.

Tijdens de opleiding maken de studenten zowel tijdens het werkplekleren als tijdens de lessen kennis met de technische, technologische, organisatorische en leidinggevende kant van een productieomgeving.

Het werkplekleren omvat bijna de helft van de studietijd. Daarin investeren de ondernemingen en de student/school veel tijd om elkaar naar een hoger niveau te tillen. Zo komen de studenten op de werkvloer in contact met de automatisering en de digitalisering van de industrie en leren ze om bij te dragen tot de verbetering van de industriële productie door de nieuwste technologieën te gebruiken. Industrie 4.0, hightech manufacturing of precisieproductie zullen voor hen dus geen geheimen hebben.  

Al in het eerste kwartaal behalen de studenten een heftruckcertificaat en een veiligheids-attest VCA leidinggevende. Dit kunnen ze ook direct inzetten op de werkplek. Op deze manier studeert een student na twee jaar af met de nodige skills, met een ruime werkervaring en is hij écht direct inzetbaar in verschillende productieomgevingen! 

De opleiding staat ook open voor personen die al actief zijn en een extra diploma wensen te behalen in functie van een carrièreswitch of doorgroei op de werkvloer.

Deel dit via