VIVES voert onderzoek naar betere opleiding van werknemers in de strijd tegen cyberaanvallen

Frank Devos
cybersecurity.png

VIVES wil bedrijven en organisaties trainen om een sterke ‘menselijke firewall’ op te zetten. Naast technologie blijven ook de werknemers een belangrijke factor in deze digitale strijd. Daartoe voert VIVES een twee jaar durend praktijkgericht onderzoeksproject.

Cyberaanvallen voor losgeld en phishing komen meer en meer voor. Veel gewone mensen, bedrijven, organisaties en overheden zijn er slachtoffer van. Het zijn de overvallers, inbrekers en kidnappers van de 21e eeuw. Ze gebruiken geen fysiek geweld, maar richten vaak veel economische schade aan. 

Wat velen echter niet weten, is dat menselijke fouten er vaak voor zorgen dat dergelijke aanvallen eenvoudiger kunnen worden uitgevoerd. Het is niet voldoende om beveiliging aan de experts over te laten. Soms openen werknemers een e-mail bijlage of klikken ze op een link waardoor de indringer zich toegang verschaft tot het bedrijfssysteem. Het is vergelijkbaar met de deur van je huis laten openstaan en onbewust de sleutel van je huis overhandigen aan mensen met slechte bedoelingen.

Werknemers van bedrijven en organisaties moeten weten op welke manier ze slachtoffer kunnen worden van een dergelijke aanval en hoe ze in verschillende scenario’s het beste reageren. Net zoals de firewall op een computer vormen ook zij een belangrijke schakel in de beveiliging, wij spreken dan ook van de human firewall. 

In een twee jaar durend praktijkgericht onderzoeksproject onderzoekt VIVES hoe die menselijke firewall kan worden getraind met als doelstelling de kennis van elke werknemer rond cybersecurity te verhogen. En de economische verliezen als gevolg van cyberaanvallen in de toekomst substantieel te doen dalen.

Deel dit via