VIVES organiseert Dag van de mantelzorg voor studenten en medewerkers mantelzorgers

Frank Devos
senioren.jpg

Wist je dat bijna een op vijf studenten aan een hogeschool mantelzorger is? Dit wil zeggen dat zij studeren en zorg dragen voor een naaste combineren. Deze studenten verlenen gemiddeld twaalf uur per week zorg aan iemand.

Deze resultaten komen naar voren in het onderzoeksproject Mantelzorgvriendelijk hogeschoolbeleid, een samenwerking tussen hogescholen VIVES en Howest en mantelzorgvereniging Samana. Om het statuut van mantelzorger in de kijker te plaatsen, organiseert VIVES op donderdag 13 februari 2020 een Dag van de mantelzorg. Op die manier willen ze studenten én medewerkers vieren die mantelzorg combineren met studeren en werken.

Lisa Sagaert uit Otegem is studente lager onderwijs bij VIVES Kortrijk en mantelzorger: “De lessen volgen, stage lopen en studeren is moeilijk te combineren met de zorg voor mijn mama”. Jongvolwassen mantelzorgers zien zichzelf vaak niet als mantelzorger, bijgevolg zoeken ze weinig ondersteuning. De combinatie kan zwaar doorwegen, studenten lopen studievertraging op of overwegen om te stoppen met hun studies.

VIVES wil deze studenten beter bereiken en  hen meer ondersteunen bij het behalen van hun diploma. In samenspraak met de studie- en trajectbegeleider kan het  studietraject van de student worden aangepast, examens meer worden gespreid, enz. De ondersteuning van de studie- en trajectbegeleiders doet de studenten erg veel deugd, zo getuigt een respondent uit het onderzoeksproject: "Op de één of andere manier is zij zeer zorgzaam met mij omgesprongen... Moest die trajectbegeleidster er toen niet geweest zijn, zat ik hier waarschijnlijk niet meer. Zij heeft mij aangemoedigd en raadde me aan om er jaar langer over te doen. Ze deed dit bovendien op zo’n begripvolle manier dat ik me liet overhalen en mijn studies succesvol heb kunnen afronden."

Ook kunnen de studenten financiële ondersteuning krijgen van Stuvo (de dienst studentenvoorzieningen). Bijvoorbeeld om een online zelfzorgtraject van de CM te volgen, een manier om toch aan zelfzorg te doen en zo de combinatie studeren en zorg draaglijk te houden.  

“De Dag van de mantelzorg is de ideale manier om diverse ondersteuningsmogelijkheden in de kijker te plaatsen bij medestudenten en medewerkers van VIVES. Vaak is er bij hen nog veel onwetendheid in verband met de mogelijkheden op vlak van ondersteuning of is de drempel nog te hoog om steun te vragen. Op deze manier willen we die drempel verlagen, alsook een blijk van waardering geven voor wat ze doen”, aldus Eveline Crevits, onderzoeker bij VIVES.

Sensibiliseren is nodig, ook bij medestudenten en docenten, zo getuigt een respondent uit het onderzoeksproject: “Ik was niet in de les en vroeg wat uitleg aan een medestudent. Die student keek me aan alsof ik er niet was omdat ik was gaan feesten en niet uit mijn bed geraakte. Wat ze echter niet wist, is dat ik met mijn mama naar de dokter ben geweest.”

Op verschillende VIVES-campussen (Brugge Xaverianenstraat, Kortrijk, Oostende,  Roeselare en Torhout) zal er tussen 12 en 14u een infostand worden voorzien,  waar studenten zich kunnen informeren omtrent het statuut student-mantelzorger. VIVES-medewerkers kunnen hier ook de ondersteuningsmogelijkheden bespreken.

Ook het monument van Samana ‘De Mantelzorger’ zal opgesteld worden in 't Forum van VIVES Kortrijk. Kunstenaar Edwin Degelin gebruikte hiervoor onderdelen van uurwerken als symbool van de tijd die familieleden aan mantelzorg besteden. Dit beeld zal  afwisselend staan op de verschillende campussen van VIVES. Door dit te doen wil VIVES de inzet van de mantelzorger huldigen en voorbijgangers sensibiliseren om aandacht te besteden aan het engagement van de mantelzorger.

Deel dit via