VIVES trekt resoluut de kaart van new technologies voor alle studenten

Frank Devos
pitchdays.png

VIVES realiseert zich dat technologie en digitalisering bepalend zijn om toekomstbestendige opleidingen vorm te geven en de studenten well skilled te gaan opleiden. Daartoe vinden op woensdag 18 en donderdag 19 december 2020 zogenaamde pitchdays plaats.

VIVES biedt dit academiejaar opnieuw vier VIVES-brede keuzevakken aan rond new technologies voor alle VIVES-studenten. Daarin wordt gewerkt rond vier inhoudelijke focussen: Artificial Intelligence, drones, Virtual/Augmented/Mixed Realities en Internet of Things. 

De studenten hebben een project uitgewerkt rond de toepassing van één van deze nieuwe technologieën. Innovatief is ook de aanpak van het opleidingsonderdeel want de groepjes zijn interdisciplinair samengesteld. Daardoor kan elke student met een andere bril zijn inbreng doen bij de uitwerking, waarbij technologie wordt aangewend om een maatschappelijk relevant probleem aan te pakken.

En deze aanpak slaat aan. De studenten zien er de meerwaarde van in: “Ik denk persoonlijk dat het alleen maar voordelen biedt dat het interdisciplinaire groepen waren aangezien er zo betere ideeën naar voor kwamen. Doordat ik puur uit een technische richting kom had ik ook een vrij technische kijk op het project. De medestudenten van mijn groep lieten me het project meer uit een sociaal en economisch standpunt bekijken”, aldus een van de studenten.

Met veel enthousiasme pitchen de studenten hun resultaat op de pitchdays op 18 en 19 december 2020. Daar krijg je te horen hoe de studenten een bibliotheek omvormen tot een VR-beleving om jonge kinderen opnieuw tot in de bibliotheek te krijgen. Of maak je kennis met de eerste airbags voor drones. Je ontdekt de slimste vuilbak om onze afvalberg te minderen, en hoe een nieuwe digitale handtekeningherkenner nagaat of een handtekening die geplaatst werd daadwerkelijk van de persoon komt die deze doorstuurt. Dit en nog veel andere toepassingen werden uitgewerkt met de nieuwe technologieën.

Deel dit via