VIVES test via interactieve app of studenten zich bewust zijn van gevaren van cybersecurity

Frank Devos
thumfiapp.png

Oktober is uitgeroepen tot cybersecuritymaand. Voor het Thumfi-team van Hogeschool VIVES was dit een uitgelezen periode om een interactieve app te ontwikkelen met gamification elementen. Bedoeling is te meten of studenten sneller leren via een app dan via de klassieke doceer-methode.

Eerst probeert VIVES na te gaan of de studenten zich wel bewust zijn van de gevaren op het vlak van cybersecurity. Twee groepen studenten Office Management van de campussen Brugge en Kortrijk krijgen een nulmeting voorgeschoteld waarin hun kennis in verband met cybersecurity wordt getest.

Vervolgens krijgen de twee groepen een verschillende cybersecurity training. De groep uit Kortrijk krijgt een klassieke les over dit topic, de groep in Brugge gaat spelend leren door gebruik te maken van de app. Opzet om deze app in de toekomst te gebruiken voor de opleiding van alle studenten en docenten.

Waarom dit VIVES-project?

Dit kadert in het twee jaar durend praktijkgericht onderzoeksproject (PWO-project) The Human Firewall in Cybersecurity (Thumfi) van de VIVES-expertisecentra business management en smart technologies. Cyberaanvallen voor losgeld & phishing komen immers meer en meer voor. Veel gewone mensen, bedrijven, organisaties en overheden zijn er slachtoffer van. Het zijn de overvallers, inbrekers en kidnappers van de 21e eeuw. Ze gebruiken geen fysiek geweld maar richten vaak veel economische schade aan.

Wat velen echter niet weten, is dat menselijke fouten er vaak voor zorgen dat dergelijke aanvallen eenvoudiger kunnen worden uitgevoerd. Het is niet voldoende om de beveiliging aan de experts over te laten.

Soms openen werknemers een e-mail bijlage of klikken ze op een link waardoor de indringer zich toegang verschaft tot het bedrijfssysteem. Het is vergelijkbaar met de deur van je huis laten openstaan en onbewust de sleutel van je huis overhandigen aan mensen met slechte bedoelingen. Werknemers van bedrijven en organisaties moeten weten op welke manier ze slachtoffer kunnen worden van een dergelijke aanval en hoe ze in verschillende scenario’s het beste reageren. Net zoals de firewall op een computer vormen ook zij een belangrijke schakel in de beveiliging, wij spreken dan ook van The Human Firewall (Thumfi).

In dit project onderzoekt VIVES hoe die menselijke firewall kan worden getraind met als doelstelling om de kennis van elke werknemer rond cybersecurity te verhogen en de economische verliezen als gevolg van cyberaanvallen in de toekomst substantieel te doen dalen.

Deel dit via