VIVES-studenten verpleegkunde in debat met politicus op nationale tv-omroep van Portugal

Frank Devos
portugal.png

Twee studenten van de opleiding verpleegkunde van VIVES Kortrijk die in het Portugese Coimbra op Erasmus zijn hebben er op tv gedebatteerd met een belangrijk politicus.

Lukas Stock en Margot Verschuere: “We hadden een uitgebreid gesprek met Rui Rio, leider van de oppositie en president van de sociaaldemocratische partij van Portugal. Hij is de voormalige burgemeester van Porto en wordt getipt als de nieuwe president van Portugal. We werden opgehaald door een taxi die ons naar een hotel bracht. We dachten eerder aan een intiem gesprek maar er stonden ons vijf cameraploegen op te wachten.

Behalve de twee studenten van VIVES, waren ook Portugese studenten aanwezig en enkele andere politici. De tv-uitzending duurde maar liefst twee uur. Hierbij werd er gedebatteerd over wat Erasmus kan betekenen voor Europa en Portugal.

“Erasmus is niet alleen belangrijk voor de student maar ook voor Europa. Door de verschillende systemen van gezondheidszorg te vergelijken kunnen Europese landen van elkaar leren en zo streven naar een betere positieve outcome. België is op het gebied van gezondheidszorg goed ontwikkeld. Toch is het op de werkvloer niet altijd rozengeur en manenschijn. Door een tekort aan personeelsleden is het in België vaak werken tegen de klok om alles rond te krijgen. Verpleegkundigen lopen gestrest rond en weten vaak niet waar hun hoofd staat. Op dat gebied kan België nog heel wat opsteken van hoe ze hiermee in Portugal omgaan.”

Deel dit via