VIVES stelt nieuwe app voor om rugklachten te verlichten bij zorgverleners

Frank Devos
euliftsim.png

Zorgverleners krijgen vaak te kampen met rugpijn. Dit zorgt voor hinder tijdens het uitvoeren van de job en een hoog ziekteverzuim. Het expertisecentrum zorginnovatie van VIVES werkte daarom eUlift uit. Dat is een innovatief concept om de mobiliteit van de patiënten te evalueren en correcte verplaatsingstechnieken aan te leren via 3D-animaties. De app is gratis en wordt op donderdag 6 juni 2019 voorgesteld in VIVES Kortrijk.

Er bestaan diverse programma’s om correcte verplaatsingstechnieken toe te passen maar effecten op lange termijn blijven vaak uit, zo leert de ervaring. Met behulp van deze app zet VIVES in op zelfregulerend leren met een effect op lange termijn qua ergonomie in de zorg. Door middel van workshops en infosessies kunnen professionals op kennismaken met de app en de verschillende functies uitproberen.

VIVES ontvangt op 6 juni 2019 verschillende sprekers, waaronder Dr. Mike Fray (UK) als expert in de ergonomie. De aanwezigen zullen leren omgaan met de app zodat ze meteen gebruikt kan worden in de praktijk. De app bestaat uit een volledig theoretisch en onderbouwd naslagwerk, 3D-animaties, een quiz en een train-the-trainer module.

De ontwikkeling van de app was een driejarig project, gefinancierd door EPOS (Erasmus+) in samenwerking met een aantal organisaties uit vijf Europese landen. De app bestaat dan ook in vier talen, met name Nederlands, Engels, Spaans en Hongaars. Zo werkten VIVES-onderzoekers Aline Ollevier en Tina Baetens nauw samen met AZ Alma België, Nordic Health Nederland, David Finland, Athlon Spanje, David Hongarije en Securex België. Het is dan ook de bedoeling dat de app in heel Europa gebruikt kan worden. 

Als een theoretisch kader hebben de onderzoekers een e-book ontwikkeld met volledige uitleg omtrent algemene ergonomie, anatomie, biomechanica, algemene oorzaken van rugpijn, pathologie, pijneducatie, basishoudingen en -bewegingen en uitgewerkte basis zorgtaken. Alles is geïllustreerd met sprekende foto’s.

De avatars Nina (zorgverlener) en Jacob (patiënt) komen terug in iedere gebruiksvriendelijke 3D-animatie. De animaties kan je roteren tot je de hoek van je voorkeur hebt gevonden, bv. om de positie van de voeten beter te bekijken. Je hebt ook de optie om te pauzeren of 3 seconden voor- of achterwaarts te springen. Ook de basishoudingen en -bewegingen zijn gedocumenteerd met animaties in de app.

In de app begeleidt de Banner Mobility Assesment Tool je naar de patiënt zijn mobiliteit en leidt het tot een aangepaste 3D-animatie van een verplaatsingstechniek. Het gebruik van deze gevalideerde schaal is een toegevoegde waarde voor elke zorginstelling om patiëntveiligheid te verhogen. Zodra je het mobiliteitsniveau van je patiënt kent, kan je onmiddellijk via de verplaatsingstrainer de transfer kiezen die je nodig hebt en de bijhorende 3D-animatie te bekijken.  Alle animaties zijn kort, gedetailleerd en voorzien van aandachtspunten.

De app is makkelijk te gebruiken en gemaakt om op de werkvloer te gebruiken. Je kan die binnenkort downloaden via de website en de app-stores. Tijdens het event kunnen deelnemers een testflight downloaden in afwachting van de release op de store.

Deel dit via