VIVES start nieuw postgraduaat rond drones in VIVES Oostende VLOC

Frank Devos
droneproject.jpg

VIVES start aan VIVES Oostende VLOC met een postgraduaat Unmanned Aircraft Systems. Dit is een praktijkgerichte opleiding waarin de dronewereld zijn geheimen onthult. Na deze opleiding kun je deze nieuwe technologie efficiënt toepassen in je bedrijfswerking en praat je met kennis van zaken over drones.

Het gebruik van drones (Remotely Piloted Aircraft Systems of RPAS) neemt immers razendsnel toe. VIVES volgt deze technologie op de voet en onderzoekt in het expertisecentrum Dronelab in het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) op de luchthaven Oostende-Brugge hoe drones ingezet kunnen worden.

De theoretische vliegopleiding is op PPL-niveau (Private Pilot Licence) en erkend door EASA-Part FCL. Het praktisch gedeelte dronepiloot is van het niveau klasse 1. Je wordt tijdens het postgraduaat Unmanned Aircraft Systems voorbereid op het praktische examen dat je in het voorjaar kunt afleggen. Je verwerft technologische kennis over ontwerp, bouw en onderhoud van fixed wing, single rotary wing multirotor drones en hybride configuraties. Gespecialiseerde vakmensen maken je wegwijs hoe drones in specifieke sectoren worden ingezet zoals smart environment, smart construction, safety & security. Ook het economische aspect komt aan bod in business development en small business projecten. Daarnaast bezoek je internationaal gerenommeerde beurzen.

Ervaren lesgevers lichten de thema’s toe met best practices uit het werkveld. Je ontwerpt het strategisch plan waarmee je binnen je bedrijf het verschil maakt. Als kers op de taart krijg je ook de mogelijkheid om met diverse drones te vliegen en word je voorbereid op een vliegvergunning. Om een goede interactie te kunnen garanderen worden de inschrijvingen beperkt tot 25 cursisten.

Het modulaire postgraduaat Unmanned Aircraft Systems start bij het begin van het academiejaar en bestaat uit 4 maanden theorie met een aansluitende examenperiode. De lessen vinden plaats op maandag, dinsdag en woensdag. Daarnaast moet je nog tijd voorzien om te werken aan groepsopdrachten, individuele opdrachten, stagevoorbereiding en voorbereiding van enkele lesdagen. 

De opleidingsonderdelen vinden plaats in VIVES Oostende VLOC. Indoor praktijksessies zijn vlakbij de campus. Outdoor vliegen gebeurt op erkende luchtvaartterreinen in West- en Oost-Vlaanderen.

Het postgraduaat Unmanned Aircraft Systems richt zich tot al wie een diploma hoger onderwijs of gelijkwaardig heeft:  professionele bachelors uit alle studierichtingen, academische bachelors of masters uit alle studierichtingen, dronepiloten die hun kennis willen uitbreiden en verdiepen, en lijnpiloten. Wens je achteraf te vliegen met een sportvliegtuig? Dan moet je enkel nog het PPL-examen bij DGLV afleggen en de praktijkopleiding volgen bij een vliegclub.

Deel dit via