VIVES slaat alarm: vijf vacatures voor elke student accountancy-fiscaliteit

Frank Devos
groepwerk.png

Hogeschool VIVES stelt vast dat afstuderende studenten accountancy-fiscaliteit overbevraagd worden door de arbeidsmarkt. VIVES biedt de afstudeerrichting aan op zijn campussen in Brugge en Kortrijk, en in beide regio’s wordt de zoektocht naar afgestudeerden ook steeds agressiever.

Lieve Castryck, hoofd van de opleiding aan VIVES Campus Kortrijk, stelt eens te meer vast dat accountant, fiscalist en boekhouder knelpuntberoepen zijn: “Volgens eerste, voorlopige inschattingen zijn er voor elke student die straks bij ons afstudeert, vijf vacatures binnen West-Vlaanderen beschikbaar.” Peter Vanwildemeersch, hoofd van de opleiding aan VIVES Campus Brugge, stelt vast dat studenten ook steeds meer aanbiedingen krijgen van grote bedrijven buiten de provincie: “De vraag naar geschikt en onmiddellijk inzetbaar personeel is enorm groot en bedrijven zetten steeds vroeger alle middelen in om onze studenten binnen te rijven.”

Laurent D’Haeyere, derdejaarsstudent van de opleiding accountancy-fiscaliteit in Kortrijk, kan dit beamen: “Ongeveer de helft van mijn medestudenten heeft nu al een baan, twee maanden voor we afstuderen. Ikzelf kreeg vorige week alleen al vijf aanvragen binnen voor jobs in Kortrijk, Gent en Brugge. Bij een aantal bedrijven ging ik al op gesprek en mag ik meteen beginnen.” Het grote aanbod aan werkaanbiedingen heeft ook zijn nadelen: veel studenten spreken van keuzestress: ze weten niet waar eerst op gesprek te gaan of aarzelen om de knoop door te hakken.

“De opleiding worstelt met een verkeerde beeldvorming,” verklaart opleidingshoofd Peter Vanwildemeersch de vele openstaande vacatures. “Velen denken dat het een opleiding is voor wiskundeknobbels, terwijl het vak wiskunde niet eens op het programma voorkomt. Je moet graag met cijfers werken en deze kunnen omzetten naar duidelijke adviezen op maat van de klant, maar het beroep is de afgelopen jaren sterk veranderd: het pure rekenwerk en de administratie wordt vooral door computers gedaan.”

Oud-studente Isabel Bulcaen, momenteel werkzaam als fiscaal deskundige bij de FOD Financiën, getuigt: “Het is een ongelofelijk afwisselende job. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is elk dossier anders en vereist het steeds weer andere vaardigheden. Mijn opleiding heeft me daar uitstekend op voorbereid. Accountants van de toekomst zijn vooral communicatieve en creatieve studenten, die graag in team werken en vooral adviserende rollen in bedrijven, kantoren en de overheid kunnen vervullen.”

“Dat klopt,” zegt Thibaut Vanbiervliet, laatstejaarsstudent accountancy-fiscaliteit in Kortrijk. “Veel mensen hebben het verkeerde idee dat wij de hele tijd eenzaam voor onze computer zitten en alleen maar cijfertjes inboeken. Integendeel, binnen bedrijven zijn we vaak de rechterhand van bedrijfsleiders en staan we hen bij met raad en daad. Je leert een bedrijf of organisatie vanbinnen en vanbuiten kennen.” Tegelijk merkt Thibaut dat zijn kennis ook in zijn vriendenkring erg gewaardeerd wordt: “Mensen komen regelmatig met tal van vragen over hun belastingen of boekhouding naar me toe. Het is tof om over een onderwerp zoveel te weten en mensen zijn vaak oprecht verbaasd over hoeveel ik al over de materie weet.”

Hogeschool VIVES houdt de vinger aan de pols van de snel veranderende wereld van accountancy en fiscaliteit. “Onze opleiding accountancy-fiscaliteit is sterk praktijkgericht, en dit al vanaf het eerste jaar,” vult opleidingshoofd Lieve Castryck aan. “Hierdoor zijn afstudeerders onmiddellijk inzetbaar. We zetten bij VIVES dan ook sterk in op de opvolging van de digitalisering van het beroep”. Lessen en praktijkoefeningen worden regelmatig aangevuld met sprekers uit het werkveld en ook na hun afstuderen kunnen alumni hun kennis bijspijkeren dankzij navormingen van VIVES Kortrijk Business School en VIVES Brugge Business School.

Deel dit via