VIVES Roeselare pakt uit met uniek project: zorgverleners opleiden, steeds samen met deze patiënt

Frank Devos
inclusie.jpg

Op dinsdag 29 januari 2019 vindt aan VIVES Roeselare de studienamiddag Zorgverleners opleiden, steeds samen met de patiënt! plaats. VIVES speelt hiermee in op de steeds vernieuwender wereld van de gezondheidszorg, waarin de patiënt niet langer passief de zorg ondergaat, maar mee de eigen zorg en behandeling aanstuurt.  

Patiënten beschikken over een unieke kijk op hun persoonlijke situatie, hun behandeling, ziekte en herstel. Hun ervaringen met zorg zijn een grote meerwaarde voor (toekomstige) zorgverleners. Daarom kiest VIVES ervoor om (ex)-patiënten en steunfiguren maximaal in te zetten in het verpleegkundige onderwijs.

Patiënten helpen cursusmateriaal ontwikkelen, geven les samen met de docent en geven feedback aan studenten tijdens simulatietraining of stage-terugkomdagen. Ook in wetenschappelijk onderzoek binnen de hogeschool nemen patiënten een actieve rol op. In deze studienamiddag wil VIVES haar expertise rond dit unieke project delen met collega-professionals uit de zorgsector en de onderwijswereld. 

De studiedag richt zich tot een brede groep van mensen uit de zorgsector, de onderwijswereld en iedereen die begaan is met het thema patiëntenparticipatie of die ermee aan de slag wil. VIVES wil handvaten bieden aan leidinggevenden, docenten, lesgevers, vormingsverantwoordelijken en zorgverleners, om de transfert te maken naar de eigen beroepspraktijk.

Deelnemers kunnen kiezen tussen verschillende workshops door professionals uit het vak, zoals Meralda Slager van de Haagse Hogeschool Nederland, Chrisophe Indigne van AZ Delta en David Depoorter, verpleegkundestudent aan VIVES Roeselare en ervaringsdeskundige van het Jan Yperman Ziekenhuis. Daarnaast komt ook Krista Bracke, voormalig producer en radiopresentator op Radio 1, toelichting geven over zorg met een warm hart.

Patiëntenparticipatie is een rode draad doorheen de opleiding verpleegkunde aan VIVES. Patiënten moeten betrokken worden in de opleiding en het praktijkgericht onderzoek. Alleen zo kan de toekomstige zorgverlener voorbereid zijn om actief samen te werken met de patiënt en deze ook aan te zetten tot zelfmanagement. 

De studiedag start op dinsdag 29 januari 2019om 12u30op VIVES campus Roeselare, Wilgenstraat 32. Aanmelden kan vanaf nu.

Deel dit via