VIVES Roeselare ontvangt directies, preventieadviseurs en tilcoachen voor studieavond over Vlaamse tilthermometer

Frank Devos
vecca.jpg

Op dinsdag 14 mei 2019 organiseerde VIVES Ergonomics Care & Coaching Academy een studieavond over de Vlaamse tilthermometer voor 65 West-Vlaamse directies, preventieadviseurs en tilcoachen  die beleidsmatig een ergonomie en welzijnsbeleid uitstippelen en uitvoeren binnen hun gezondheidsinstelling.

Op deze avond werd de Vlaamse tilthermometer uitvoerig toegelicht. Het waarom, hoe, wanneer en door wie deze tilthermometer gebruikt kan worden, werd belicht. Daarnaast werd ook een concreet stappenplan voorgesteld om ergonomische gedragswijziging in de zorginstelling in te voeren.

VIVES Ergonomics Care & Coaching Academy  is in West-Vlaanderen een organisatie die in het kader van maatschappelijke dienstverlening, de zorginstellingen met raad en daad bij staat.  Niet alleen praktische trainingen rond een efficiënt en klantvriendelijke tilbeleid komen aan bod, maar adviezen op maat van de instelling worden er aangeboden, onder meer door het meewerken met de medewerkers op de afdeling en hen zo nuttige tips te geven om op een correcte manier de rughygiëne in het oog te houden. Een goede rughygiëne en preventie van rugklachten in de zorg krijgt hoge prioriteit in VIVES. Medewerkers in de zorg lopen een groot risico op het ontwikkelen van lichaamsklachten. Het manueel hanteren van lasten is een belangrijke werk gebonden oorzaak. 

Het Koninklijk Besluit Manueel hanteren van lasten is een belangrijk besluit met het oog op het voorkomen van letsels bij de werknemers.  Het implementeren van dit KB is verplicht voor elke werkgever. De Vlaamse tilthermometer helpt bij het in beeld brengen van de risico’s. Dit gebeurt onder meer door na te gaan of ‘transfers’ beantwoorden aan de (Vlaamse) praktijkrichtlijnen verplaatsen van personen. De Vlaamse tilthermometer en Vlaamse praktijkrichtlijnen werden ontwikkeld door de Vlaamse ergonomievereniging.

Deel dit via