VIVES Roeselare onderzoekt waarom je beter lokaal voedsel koopt

Frank Devos
boer

Het is goed voor het milieu, lokale voedingsmiddelen smaken vaak beter en je ondersteunt er de lokale economie mee. Het zijn nog maar enkele van de redenen waarom je voor lokaal voedsel zou moeten kiezen in plaats van voedingsmiddelen die van veraf zijn geïmporteerd. Het expertisecentrum agro- en biotechnologie van VIVES Roeselare is al enkele jaren bezig met onderzoek rond lokale voeding via het Europees project Reframe.

Doelstelling van het project is om meer mensen lokaal voedsel te laten kopen. Daarbij werd er in eerste instantie gekeken om meer lokaal voedsel beschikbaar te stellen in grootkeukens. Het project is er al in geslaagd om verschillende grootkeukens te inspireren om meer producten van regionale KMO's in hun assortiment op te nemen.

De duurzame keuze

Er zijn veel dingen die wij als consumenten kunnen doen om duurzamere keuzes te maken als het gaat om voedsel; één daarvan is om lokaal voedsel te kopen. In tegenstelling tot geïmporteerde voedselproducten hoeven lokale voedingsmiddelen geen lange afstanden af te leggen voordat ze hier beschikbaar zijn. Ze laten een kleinere ecologische voetafdruk achter dan geïmporteerd voedsel.

De heerlijke keuze

Een ander voordeel van het kopen van lokaal voedsel is dat je verse producten op je bord krijgt. Lokaal geproduceerd voedsel wordt niet voortijdig geoogst voor verzending. Ook kunnen lokale voedingsmiddelen vaak verschillende stappen in de toeleveringsketen overslaan, wat betekent dat de voedingsmiddelen verser zijn en een hogere kwaliteit hebben. Bijgevolg bewaart het voedsel langer en dit resulteert in minder verspilling.

Ondersteuning van de lokale handel

Door lokaal geproduceerd voedsel te kopen, zorg je voor meer werkzekerheid in de buurt. Bovendien laat je deze producenten toe om te groeien en bij te dragen aan een groter assortiment in de supermarkten.

Kennis en ervaring delen

In België zetten VIVES, Inagro, EROV en PCG verschillende pilootprojecten op en samen ontwerpen ze een model voor een regionaal coöperatief voedselnetwerk.  Alle grootkeukens en producenten die interesse hebben om mee te werken aan het project, kunnen zich registeren via www.lekkerlokaalnatuurlijk.be.

Deel dit via