VIVES Roeselare onderzoekt inzet van drones om bomen te redden

Frank Devos
drone77.jpg

Drones kennen al enkele jaren een opgang. Ze worden steeds kleiner, hebben betere hardware en hun prijs gaat in de dalende lijn. Volgens Bregt Roobroeck, onderzoeksexpert agro- en biotechnologie aan VIVES Roeselare, bieden ze heel wat potentieel. Het inzetten van drones kan bijvoorbeeld bomen redden.

Het was in 2017 dat Bregt Roobroeck samen met Rob de Roo, verantwoordelijke voor het Dronelab in VIVES Oostende, de mogelijkheden bekeek om drones te gebruiken in boombeheer. Ze schreven samen een eindwerk en in de herfst van 2017 werden de eerste veldtesten gedaan.

Bomen worden meestal gecontroleerd vanop de grond. Als dit niet volstaat voor een goede inspectie moet de boombeheerder in de boom klimmen. Dat is een heel intensieve opdracht die veel tijd in beslag neemt. Als de drone het hier kan overnemen, kan dat de carrière van de boombeheerders heel gunstig beïnvloeden. 

Bomenbestand in kaart brengen

De drones kunnen meer dan enkel gerichte controles doen op kleine schaal. Ze bieden ook kansen voor steden en gemeenten. Momenteel zijn velen bezig met het digitaliseren van hun bomenbestand. Weliswaar zonder drones, alhoewel deze een absolute meerwaarde bieden. Via sensoren op de drones kan je het volledige bomenbestand in kaart brengen en jaar na jaar metingen doen. Je lokaliseert heel gericht zieke bomen en kan ook evoluties opvolgen van boomsoorten.

Licentie voor professionele doeleinden 

Als je op openbare plaatsen wil vliegen met je drone, heb je een licentie nodig. Als erkend professioneel gebruiker met een licentie klasse 1 mag je tot 90 meter hoog vliegen. Om deze licentie te behalen dien je een theoretische en praktische opleiding te volgen en te slagen voor je examen. Volgens Bregt Roobroeck is het voor boombeheerders een meerwaarde om zo’n licentie te behalen. “Het is aangewezen om goed te kunnen vliegen en te weten wat je doet alvorens je in het bos aan de slag gaat. Vergeet niet dat een drone al snel 2000 euro kost met toebehoren.”

Assistent van de boombeheerder

Drones in deze toepassing zijn nog grotendeels onontgonnen terrein, weet hij. “We blijven vol inzetten op drones en boombeheer. De drones kunnen stil blijven hangen naast de boom. Met een VR-bril kan je dan rustig rondkijken.” Bovendien kan je met de verzamelde foto’s en video’s nadien in overleg gaan met andere boomverzorgers. Het is een tool die ons de komende jaren heel veel gaat vertellen.”

Deel dit via