VIVES Roeselare ondersteunt verder lokale landbouwers en producenten van streekproducten

Frank Devos
bloemkool.jpg

VIVES Roeselare onderzoekt mogelijke samenwerkingsverbanden tussen lokale landbouwers en producenten van streekproducten die rechtstreeks of via een distributieplatform kunnen leveren aan grootkeukens. Op dit moment wordt bekeken om de distributiemogelijkheden verder uit te bouwen.

VIVES heeft via de website www.lekkerlokaalnatuurlijk.be een website opgezet waar producenten en grootkeukens zich kunnen registreren. De bedoeling is om zo een vlotte samenwerking uit te bouwen. Dit kadert in het Reframe-project. Dat loopt sinds januari 2016 en nu is beslist om dit met een jaar te verlengen.

In het Reframae-project werken veertien toegewijde partners uit België, Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden samen om betere omstandigheden te creëren voor lokale landbouwers en producenten van streekproducten. Het Belgische Reframe-team bestaande uit VIVES, Inagro, EROV en PCG.

Het project zorgt voor de ondersteuning van de lokale economie door in te spelen op de korte keten. Regionale voedselketens dragen bij aan een duurzame economie met groeiende werkgelegenheid en meer innovatie. 

De grote impact die voedsel en voedselproductie op het klimaat hebben, vraagt ​​om meer aandacht voor duurzaamheid. "Duurzaamheid is altijd een geïntegreerd onderdeel van het project geweest, omdat we ons concentreren op korte toeleveringsketens en regionale productie. Nu zullen we ons ook richten op het potentieel voor duurzame, gezonde alternatieven voor levensmiddelen uit de regio", legt onderzoeksexpert Gaël Staelens uit. 

Deel dit via