VIVES Roeselare leidt demiclowns op om dementerenden te helpen
Dramatherapie is een effectieve manier om een persoon met dementie te leren omgaan met emoties en vastgeroeste patronen te doen doorbreken. Op dinsdag 21 mei 2019 studeren 13 cursisten af aan VIVES als demiclowns. Deze vormingsdagen op VIVES Roeselare zijn uniek in Vlaanderen en werden voor het eerst georganiseerd dit academiejaar.
Tijdens de vormingsdagen werd stilgestaan bij de meerwaarde van dramatherapie en de clown binnen de geriatrische zorg. Waarom kiezen voor een clown en wat kunnen we als zorgverlener leren van die clown in het werken met deze kwetsbare doelgroep? Een clown bij de persoon met dementie is namelijk niet zomaar een clown. Tijdens deze meerdaagse vorming gingen ze samen op zoek naar de clown in zichzelf en hoe je deze afstemt op de persoon met dementie die voor je zit.
De verschillende opleidingsdagen waren zeer interactief opgebouwd. Via het clownspel dat vorm kreeg in verscheidene oefeningen kwam de deelnemer meer in contact met zichzelf en de bewoner. Het doel was te komen tot een verruimend blikveld, het doorbreken van vastgeroeste patronen en zinvolle leren omgaan met emoties. Drie essentiële eigenschappen om kwalitatieve zorg te kunnen blijven garanderen. Het werd een inspirerende zoektocht die de cursist dichter bij de bewoners bracht.
Dit alles vond plaats onder de deskundige begeleiding van Lore Dhaenens en Lara Debeuf. Zij zijn beiden dramatherapeuten en co-oprichters van Demiclowns vzw. Lore en Lara deden onderzoek naar de dramatherapeut in de rol van clown binnen de zorg voor personen met dementie. Deze innovatieve manier van therapeutische geriatrische zorg levert veel positieve reacties en opmerkelijke interacties op. Het effect van hun aanpak is voelbaar.