VIVES Roeselare laat gerechten proeven waarin insecten zijn verwerkt

Frank Devos
insectenfood.png

Het expertisecentrum agro- en biotechnologie van VIVES Roeselare organiseerde op dinsdag 25 juni 2019 een workshop rond de verwerking van eetbare insecten. Iedereen die zelf professioneel aan de slag wil met eetbare insecten of een gezonde interesse heeft in het onderzoek was welkom.

In een eerste deel was er aandacht voor de nutritionele waarde van eetbare insecten. Daarna werden diverse droogtechnieken toegelicht en getoond. In het laatste deel van de namiddag mochten de deelnemers proeven van de verschillende insectengerechten tijdens een smaakpanel.

Er werd een volledige menu geserveerd van voorgerecht tot dessert. Als proevertjes waren er crackers met pesto die geen, 6,5% en 12,2% meelwormpasta bevatten. Daarna werd een mini-worstenbroodje geserveerd waarvan de worst voor 50% bestond uit gehakt en voor 50% uit meelwormen. Als hoofdgerecht was er een gehaktburger met 50% meelwormen en 50% gehakt. Daarnaast was er ook een burger met 100% gehakt. Op die manier kon goed vergeleken worden qua smaak en textuur.

Als dessert waren er pannenkoeken. Er waren drie soorten: eentje zonder krekelmeel, eentje met 6,1% krekelmeel en een laatste met 12,2% krekelmeel. Na de pannenkoeken kregen de proevers ook nog 3 cakes, met respectievelijk 0%, 7,5% en 30% meelwormpasta in verwerkt.

De reacties waren positief. Heel vaak komt de opmerking: “Als je niet zou weten dat er insecten in verwerkt zijn, dan zou je het zeker ook niet smaken”. De pannenkoeken met 6,5% meelwormpasta hebben bijvoorbeeld een neutrale smaak. Stel dat je er één eet met 12,2% meelwormpasta en je doet daar een bolletje ijs of suiker bij, dan valt de smaak ook niet op. In het bijzonder werd de pesto met meelwormen zeer goed onthaald. Hij scoorde zelfs beter op vlak van smaak dan de gewone pesto!

Deel dit via