VIVES reikt diploma’s uit aan zestig jonge Kortrijkse techneuten

Frank Devos
stem

Op woensdag 15 mei 2019 vindt de laatste van 12 sessies plaats van de Techniekacademie Kortrijk. Aansluitend, om 15u30-16u is er een kleine diploma-uitreiking georganiseerd door Hogeschool VIVES in afspraak met de stad Kortrijk. Dit gebeurt in aanwezigheid van de schepenen Kelly Detavernier en Philippe De Coene, alsook Max Vandenbussche, de STEM-coördinator van Melexis, en de 60 kinderen en een 100-tal ouders.

De Techniekacademie is een initiatief dat kinderen van 10 tot 12 jaar onderdompelt in de wereld van techniek en STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). In hun vrije tijd werden leerlingen uit het vijfde of zesde leerjaar uitgedaagd om problemen uit hun leefwereld op te lossen met techniek. Twee techniekmentoren stonden in voor de begeleiding. De Techniekacademie vond plaats in VIVES-IWT campus Kortrijk op woensdagnamiddag, in 3 groepen. Elke sessie duurde telkens 2 uur. De ‘Techniekacademie’ liep van januari tot mei. Meer info vindt u op www.techniekacademie-kortrijk.be

De kinderen werden uitgedaagd rond 6 concrete projectjes: ze maakten een periscoop, memohouder, badproducten en een deurmatalarm, ze programmeerden een zelfrijdend wagentje en bouwden een flatgebouw met windturbine. Ze gingen ook één keer op actief bezoek naar een bedrijf in de gemeente.

Van januari tot mei konden in West- en Oost-Vlaanderen opnieuw 1440  kinderen in 40 gemeentes proeven van techniek en zo hun technische geletterdheid opkrikken. De Techniekacademie is een erkende Vlaamse STEM-academie. Meer info vindt u op www.techniekacademie.be

De Techniekacademie heeft duidelijk impact. Uit een bachelorproef van VIVES-studenten sociaal-agogisch werk leren we dat kinderen na deelname aan de Techniekacademie meer ambitie hebben om zelf een technische job uit te oefenen en denken ze minder genderstereotiep over techniek.

De Techniekacademie is een samenwerking tussen de gemeente en Hogeschool VIVES, met de steun van lokale bedrijfspartners C-Mec en Wienerbergen en de provincie West-Vlaanderen en Vlaanderen. Andere steunende provinciale partners zijn: de Associatie KU Leuven, de minister van Onderwijs Hilde Crevits, de minister van Innovatie Philippe Muyters, TOFAM, Woodwize, Alimento, Constructiv, [email protected], Vermako Plastic Greenhouses, Vind!, SPIE, Melexis, Geldhof Hout, Elekti, Willy Naessens Industriebouw, ATS, Logi-Technic, Aquafin, Hydrauvision en Elia.

Deel dit via