VIVES organiseert tweedaagse Zorg voor de zorgverlener

Frank Devos
verpleegkunde.jpg

Op 12 en 13 november 2018 organiseren VIVES Brugge Xaverianenstraat, VIVES Roeselare en VIVES Kortrijk voor het eerst de tweedaagse Zorg voor de zorgverlener in Beauvoorde. Deze tweedaagse leert derdejaarsstudenten verpleegkunde en vroedkunde zorg te dragen voor zichzelf tijdens het uitoefenen van een psychisch en lichamelijk belastend beroep.

Daarnaast worden de studenten op 14 november 2018 getraind in ergonomie, een onmisbaar concept in de verpleegkunde, vroedkunde en andere zorgberoepen. Zo kunnen de toekomstige verpleeg- en vroedkundigen hun beroep op een fysiek en mentaal gezonde manier uitvoeren.

Je kunt pas goed voor iemand zorgen als je goed zorg draagt voor jezelf. Het tekort aan verpleegkundigen, de toenemende complexiteit van het beroep, en het feit dat er langer zal moeten worden gewerkt, zorgen voor een toenemende vraag naar een manier om toekomstige verpleegkundigen voor te bereiden op hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Zo kampt 25% van verpleegkundigen met (symptomen van) een burn-out, iets dat mede voorkomen kan worden door voldoende aandacht te schenken aan zelfzorg.

Deze symptomen worden al vroeg opgemerkt. Zelfs studenten verpleegkunde en vroedkunde die naar ziekenhuizen trekken voor stages merken al de grote hoeveelheid fysieke, morele en mentale stress. Zo ontstond binnen de opleiding verpleeg- en vroedkunde de leergemeenschap Zorg voor de zorgverlener. Deze werkgroep wil van zelfzorg een rode draad maken doorheen het volledige curriculum in de opleidingen en studenten leren op een optimale en efficiënte manier zorg te dragen voor zichzelf en voor anderen. 

Daarnaast gaan ze voor het eerst van start met een tweedaagse die dit jaar plaatsvindt in De Boerderie in Beauvoorde. Studenten zullen er hun zelfzorgpakket uitbreiden en in de afronding van de tweedaagse een eigen actieplan opstellen op het vlak van zelfzorg. Tijdens de tweedaagse doen de studenten verschillende ervaringen op die hen kunnen helpen om keuzes te maken voor hun eigen dynamische zelfzorgplan. Zo leren ze meer over omgaan met morele stress, mindfulness, meditatie, wellbeing en vitaliteit.

Ze worden op de hoogte gebracht van manieren om een burn-out en compassion fatigue, het geleidelijk afnemen van empathisch vermogen door herhaaldelijke blootstelling aan lijden en pijn, te voorkomen. Ook leren ze door beweging en meditatie bewust te worden van zichzelf. En tenslotte leren ze het belang van het ervaren van verbondenheid in zelfzorg. Verbinding voelen met anderen is namelijk een beschermende factor en kan gemakkelijk worden verkregen door met elkaar te praten, samen te wandelen of gewoon bij elkaar te zijn.

Volgend op deze tweedaagse is er op VIVES Brugge Xaverianenstraat een extra opleidingsdag over ergonomie. Je lichaam op een goeie, gezonde manier gebruiken in zorg, is cruciaal om het beroep vol te houden. Tijdens deze dag worden studenten bijvoorbeeld ingelicht over het correct tillen en heffen van patiënten op een manier die zowel voor de patiënt als de hulpverlener comfortabel is en blijft. 

Deel dit via