VIVES organiseert proefmoment met yacon, een nieuwe zoetstof voor voedingsbedrijven

Frank Devos
yacon.png

Yacon of grondappel wordt al jaren in Vlaanderen geteeld, maar is tot op vandaag nog steeds relatief onbekend. Om de afzetmarkt van yacon te vergroten en de teelt ervan te stimuleren, onderzoekt het expertisecentrum agro- en biotechnologie van VIVES Roeselare de teelt- en verwerkingsmogelijkheden.

Een belangrijke piste is het gebruik van yacon als zoetstof in plaats van suiker. Naar aanleiding van de aankomende oogst van yacon nodigt VIVES geïnteresseerden uit voor een proefmoment op woensdag 21 november 2018 om 14 uur in de Hutstraat 9 in Veldegem. Daar zal worden getoond hoe de yacon geoogst wordt en kunnen bezoekers proeven van yaconmousse en yaconjam.

Yaconmousse, yaconjam en yaconijs, het zijn allemaal mogelijkheden om yacon te verwerken en minder of geen suiker te gebruiken. De yacon bevat veel inuline, een vezel waarvan een deel zorgt voor een unieke zoete smaak. Bovendien wordt inuline niet verteerd in de dunne darm en heeft het zo een minimale invloed op de bloedsuikerspiegel, en draagt het bij tot een goede darmwerking. Deze unieke eigenschap biedt potentieel voor voedingsbedrijven om producten met yacon te verkopen als een gezonder alternatief voor reguliere producten waarbij suikers of reeds bestaande zoetstoffen worden gebruikt als zoetmiddel. 

Het is het resultaat van het project Yacobat van VIVES Roeselare. Onderzoekers bekijken zowel de teelt van yaconals de verwerkingsmogelijkheden. “Yacon is een knolgewas afkomstig van de Andes, maar kan ook probleemloos bij ons geteeld worden,” vertelt onderzoeker Angelo Dewitte. Doel is om de afzetmarkt te vergroten en de teelt te stimuleren. 

Het onderzoek zet in op veredeling om variëteiten van yaconte ontwikkelen. “De veredeling zelf is community based, dit wil zeggen dat het steunt op een brede samenwerking tussen liefhebbers, tuinbouwscholen, bedrijven, landbouwers en kennisinstellingen,” duidt de onderzoeker. 

Onderzoekster Famke Rigole is overtuigd van de mogelijkheden: “Yoghurt met granola is tegenwoordig een populair ontbijt. Een stroop van yacon past hier perfect bij en zorgt voor een zoete smaak. We werken ook aan suikervrij ijs op basis van yacon en een grote voedingsproducent toonde al interesse.”   

Door yaconproducten te verkopen kan een bedrijf enerzijds uitpakken met een nieuw innovatief product met weinig calorieën en kan anderzijds de landbouwer een grotere afzet creëren. Hierdoor ontstaat een win-win situatie voor zowel de landbouwer als het voedingsbedrijf.  

Deel dit via