VIVES op Pint of Science in Kortrijk: doe kennis op bij het drinken van een pint

Frank Devos
pintscience.png

Op 20, 21 en 22 mei 2019 vindt opnieuw Pint of Science plaats in verschillende Europese steden en dit jaar neemt ook Kortrijk deel. Gedurende de driedaagse zetten diverse partners, waaronder ook VIVES, wetenschappelijk onderzoek in de kijker. Geen saaie lezingen in duffe zalen met moeilijke woorden, maar inspirerende vertelmomenten die iedereen begrijpt, en dit allemaal op café.

Onderzoekers leggen aan iedereen uit waarmee ze elke dag bezig zijn en vooral ook waarom het zo belangrijk is dat hun onderzoek gebeurt. Bezoekers kunnen rustig een ‘pint’ drinken en leren ondertussen heel wat bij. 

In Kortrijk wordt café Mozaïek, Overleiestraat 15A, drie avonden lang getransformeerd in een wetenschapscafé. Ook VIVES werkt hieraan graag mee. De hogeschool vindt praktijkgericht onderzoek immers heel belangrijk. Wij doen niet aan onderzoek om dikke boeken te schrijven die in kasten belanden maar om oplossingen te bieden aan maatschappelijke problemen.

Op 20 mei legt Shane Vermeersch uit waarom het belangrijk is dat we soms leren denken als computers. Het computationeel denken is het nieuwe STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Op 21 mei komt dan Hans Vermeersch aan het woord over hoe het komt dat er zo weinig jongens kiezen voor typische beroepen als sociaal assistent of onderwijzer: ‘Is het nature of nurture?’.

Elke avond staat in teken van een thema. Op maandag draait alles rond Technology, dinsdag hebben onderzoekers het over Planet Earth en woensdag staat in het teken van het menselijk lichaam, Our body. De avond start telkens om 19u30. De toegangsprijs bedraagt 3 euro maar de eerste 20 cafégangers krijgen hiervoor een consumptie.

Deel dit via