VIVES Oostende VLOC krijgt Agusta A109 H22 van Defensie als lesmateriaal

Frank Devos
agusta.png

Het VLOC (Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum in Oostende) en zijn partners, waaronder Hogeschool VIVES, hebben een unieke samenwerking met Defensie.  Deze jarenlange samenwerking resulteert vandaag in de uitbreiding van het beschikbare lesmateriaal. VIVES Oostende VLOC ontvangt namelijk de Agusta A109 H22 van Defensie als educatief materiaal voor de studenten luchtvaarttechnologie van de bachelor luchtvaart

De Agusta A109 helikopter werd tot vandaag bij Defensie ingezet voor verschillende opdrachten, waaronder verkennings-en verbindingsvluchten en medische evacuatie. Met een gewicht van bijna 2 ton en een maximum snelheid van 210 km/u heeft dit Italiaanse toestel er sinds 1992 al heel wat opdrachten in het binnen- en buitenland op zitten. Nu is het tijd voor de allerlaatste missie van dit toestel: als uniek lesmateriaal dienen voor de studenten binnen VIVES Oostende VLOC.

De Agusta A109 komt in het gezelschap te staan van enkele andere bekende toestellen. Immers, dankzij de samenwerking met Defensie heeft het VLOC in het verleden al de iconische zwarte Sea King RS05 als lesmateriaal gekregen. Ook een  voormalige corporate jet van Defensie, de Falcon 20, is in bruikleen van de Federale Politie. 

Laatste vlucht

Een laatste vlucht is geen evidentie. Het toestel komt in formatie met een tweede A109 vanuit de thuisbasis, de 1ste Wing Bevekom, overgevlogen. Na de landing nabij NSAC (het North Sea Aviation Center – het bedrijf dat instaat voor zakenvluchten op de luchthaven Oostende-Brugge) worden ter plaatse de rotorbladen verwijderd door de techniekers van Defensie. Ook de brandstof wordt uit het toestel gehaald. Dan is het de beurt aan NSAC om deskundig het toestel over de openbare weg te verplaatsen naar de parking van het VLOC even verderop. Na de laatste aanpassingen en het demilitariseren van de helikopter, krijgt de A109 met serienummer H22 een plaatsje tussen de andere toestellen.

Deel dit via