VIVES Oostende VLOC en DR-one organiseren nieuwe navormingen fotogrammetrie met Pix4D

Frank Devos
fotogrammetrie v.png

VIVES heeft de handen in elkaar geslagen met DR-one om een modulaire cursus rond Pix4D fotogrammetrie aan te bieden in VIVES Oostende VLOC. Na een intensief train-the-trainer-programma in 2019, starten in februari 2020 verschillende reeksen van ofwel vier halve dagen ofwel twee volle dagen.

De cursus is modulair (beginner en geavanceerd) en wordt zowel in het Nederlands, het Frans als het Engels aangeboden. De partners willen op deze manier piloten de kans geven om een toegevoegde waarde te bieden aan hun klanten.

Beeldverwerking

“We zagen de nood aan kennis en kunde rond beeldverwerking bij onze eigen piloten steeds stijgen”, geeft Guy Verhoeven van DR-one aan. “We hebben een poule van enorm getalenteerde piloten. Maar de eindklant wilt uiteindelijk niet alleen een drone zien vliegen maar ook nuttige data capteren en analyseren. Klanten verwachten vaak dat piloten dat voor hen kunnen doen. Van daaruit is het idee ontstaan om dit train-the-trainer-programma op te zetten voor onze eigen piloten.”

“Later hebben we besloten om dit ook open te trekken naar externe geïnteresseerden omdat het voor de sector in het algemeen een grote meerwaarde kan betekenen”, beweert Verhoeven. “Als officiële dealer van Pix4D willen we de industrie boosten door experten op te leiden en een relevante meerwaarde te bieden op het terrein. Om dit te stimuleren, zit in de cursus ook twee maanden gratis gebruik van het softwarepakket van Pix4D inbegrepen, zodat de cursisten hiermee aan de slag kunnen gaan na de opleiding.”

DroneLab

‘Een drone is geëvolueerd naar een extra gereedschap voor onder andere landmeters en landbouwers.’ legt Rob De Roo, coördinator VIVES DroneLab, uit. ‘Erkende drone-operatoren hebben een goede opleiding gekregen om te vliegen maar de meerwaarde van de drone zit in de data die deze kan verzamelen. De technologie om te vliegen wordt elke dag gebruiksvriendelijker maar de kwaliteit van de verwerkte data blijft sterk afhankelijk van de kennis rond dataverwerking met programma’s zoals Pix4D. Deze kennisdeling wensen we als VIVES DroneLab mee te ondersteunen aangezien de kwaliteit van de verwerkte data de meerwaarde voor de industrie zal bepalen.’

Enkele docenten van Hogeschool VIVES, Bregt Roobroeck en Steven Van den Berghe, hebben het train-de-trainer programma van Pix4D meegevolgd. Momenteel starten dus zowel Hogeschool VIVES als DR-one lessenreeksen fotogrammetrie, om de geografische spreiding doorheen Vlaanderen te garanderen. In de toekomst is het de bedoeling om samen toegepaste en meer geavanceerde modules op de markt brengen, specifiek voor bijvoorbeeld bouw- of landbouwtoepassingen. DR-one is erg blij met deze samenwerking tussen een privé-bedrijf en een kennisinstelling, om elkaar optimaal te versterken op elk vlak.

Bij VIVES vindt de opleiding plaats in VIVES Oostende VLOC op de luchthaven. Hier worden o.a. lijnpiloten, luchtvaarttechnici en dronespecialisten opgeleid in de bachelor luchtvaart.

Deel dit via