VIVES ontwikkelt innovatieve pop-up-classroom samen met partners Barco, Televic, Didakta en Signpost

Frank Devos
vr.jpg

VIVES heeft een innovatieve pop-up-classroom ontwikkeld samen met partners Barco (Kortrijk), Televic (Izegem), Didakta (Zwevezele) en Signpost (Lokeren). Dat is meteen een primeur voor Vlaanderen. In het project stellen de drie eerstgenoemde partners meteen ook drie nieuwigheden voor. Op die manier wil VIVES haar docenten voorbereiden op de technologieën van de toekomst.

In VIVES werden begin dit jaar nog 560 docenten een volledige dag ondergedompeld in deze technologieën. Automatisering, digitale platforms, kunstmatige intelligentie (A.I.) en andere innovaties zullen de toekomst van het werk beïnvloeden. Als we studenten willen voorbereiden op deze toekomst moeten docenten in VIVES klaar zijn voor deze fundamentele veranderingen.

Futurist Christian Kromme startte de dag met een keynote over de digitaal veranderende wereld en de impact op werk en leren in de toekomst. Daarna volgden talloze voorbeelden en inspirerende sessies over onder andere blockchain, cybercriminaliteit, drones … en gingen docenten concreet aan de slag tijdens de praktische workshops en speeddates. 

De docenten konden ook doorlopend kennismaken met een pop-up classroom. Die classroom doet momenteel alle campussen van VIVES aan. Docenten kunnen er experimenteren met de nieuwste technologieën die het leren in de klas op zijn kop kunnen zetten en een nieuwe dimensie kunnen geven. Daarmee stoomt VIVES de docenten dus klaar voor het onderwijs van de toekomst, klaar om onze bachelors van de toekomst op te leiden. Opzet is om dit in de toekomst ook ter beschikking te stellen van externen zoals leerkrachten in het secundair onderwijs.

Barco Education: weConnect

Barco Education ontwikkelt oplossingen specifiek voor scholen, universiteiten, business schools en bedrijfsopleidingen. Met als één doel: de manier van lesgeven en leren wereldwijd verbeteren. Barco gelooft dat betrokken studenten betere studenten zijn. Daarom helpt men docenten om het gebruik van Bring Your Own Device (BYOD) en andere vormen van interactief onderwijs te ondersteunen, op en zelfs buiten de campus. 

In de pop-up classroom van VIVES stelt Barco weConnect tentoon. Deze SaaS-oplossing laat docenten en leerlingen toe om op een interactieve manier hun eigen laptops, telefoons en tablets te gebruiken, om te presenteren of een poll te organiseren bijvoorbeeld.

Virtuele studenten kunnen de opleiding live meevolgen en worden actief betrokken. Screen mirroring tijdens groepsopdrachten leidt tot meer inspiratie en creativiteit. En dit terwijl alles perfect gemodereerd kan worden door de docent. In de pop-up classroom ontdek je hoe Barco het nieuwe leren faciliteert voor docenten en hoe we studenten klaarstomen voor de toekomst aan de hand van technologie.

Televic Education lanceert assessmentQ

Uniek platform combineert interactief leren en digitaal examineren: Televic Education* (her)lanceert vandaag het geavanceerde online leer-, oefen- en testplatform assessmentQ. assessmentQ is een uniek platform dat interactieve kennisopbouw combineert met kennistoetsing.

De oplossing en het ecosysteem errond zijn gebaseerd op de hedendaagse verwachtingen met betrekking tot technologie & user experience. De oplossing kwam bovendien tot stand in nauw overleg met de klant.assessmentQ is de nieuwe naam voor Edumatic, een webgebaseerd platform voor het creëren, beheren, publiceren en opvolgen van evaluaties en examens. Edumatic bestaat al meer dan 15 jaar.

Didakta: flexibele klasinrichting 

Voor de inrichting van de pop-up classroom werkte VIVES samen met Didakta, de productspecialist in schoolmeubilair, digitale en IT-oplossingen. De onderwijsspecialisten van VIVES zochten vooral naar flexibele, dynamische en organische opstellingen die in combinatie met de nieuwe technologieën een harmonisch geheel vormen.

Omdat deze pop-up in meerdere campussen van VIVES wordt opgesteld wisten de adviseurs bij Didakta dat ook degelijkheid een belangrijke rol speelt en de opstelling in elke campus tot zijn recht moet komen. Didakta hield bij de inrichting vooral rekening met de nieuwste vormen van lesgeven: interactief, co-teaching, groepswerk, aanpak van differentiatie en individueel presteren vragen trouwens een flexibele oplossing.

Met het ‘Organics & Dynamics’ gamma werd een lesomgeving gecreëerd waarin meubilair hand-in-hand gaat met de nieuwste technologieën; naast het meubilair kan je in de pop-up classroom ook aan de slag met de Playtable en Virtual Reality brillen van Didakta.

De pop-up classroom voelt comfortabel aan: de harmonie van kleuren, vormen en materialen zorgt voor een hogere concentratie en productiviteit van de bezoeker en een betere beleving in het onderwijsproces.

Signpost: ICT-oplossingen voor het onderwijs

Signpost is één van de grootste Vlaamse bedrijven die zich enkel focust op het onderwijs. Onze ‘klanten’ zijn uitsluitend onderwijsinstellingen, leerkrachten/docenten of studenten. Dit maakt dat we de sector en haar gevoeligheden zeer goed kennen en goed kunnen inspelen op actuele evoluties. In totaal hebben er ongeveer 3500 scholen een samenwerking met Signpost.

Signpost investeert heel veel in het onderhouden van deze relaties en in het bewaken van de ontstane vertrouwensband. Signpost is ervoor gekend om steeds samen met de klant (in casu: een onderwijsinstelling) na te denken over de volgende evoluties, nieuwe efficiëntiewinsten, mogelijke opportuniteiten, … en dit steeds met als hoofddoelstelling, het onderwijs dat deze klant aan haar studenten biedt, naar een hoger niveau te tillen. Onze ‘base line’ is: Third Tursted Partner’.

Ons aanbod vormt zich rond drie clusters:

  • Alle mogelijke educatieve hardware: Signpost is officiële reseller van HP, Lenovo-hardware & BenQ

  • Software: Signpost is verdeler van alle voorkomende software in onderwijs (o.a. Adobe Certified Reseller Gold Adobe en Microsoft Authorised Education Reseller)

  • Services: wij beschikken over eigen gecertificeerde techniekers & helpdesk

Deel dit via