VIVES ontwikkelt maskpods voor zorgverleners en burgers om op een veilige manier uit de lockdown te komen

Frank Devos
maskpodbreed.png

VIVES heeft in samenwerking met Belgian Print Company een ecologisch maskerdoosje ontwikkeld. In die maskpod kun je het gebruikte masker droog en luchtig bewaren. Dit is een zoveelste technologische oplossing die VIVES bedenkt, na de gelaatsschermen, deuropeners en oorbuddies.

Behoedzaam worden maatregelen van de lockdown versoepeld en komt het gewone leven terug op gang. Het is na de laatste persconferentie van de nationale veiligheidsraad duidelijk dat mondmaskers op zijn minst nog een tijdje een belangrijke rol zullen spelen in ons leven, zolang er geen vaccin op de markt is.

Onderzoekers, docenten en studenten van VIVES zetten zich in om met behulp van technologie en innovatie ondersteuning te bieden om deze versoepeling zo veilig en duurzaam mogelijk te laten verlopen. VIVES werkt hiervoor op een interdisciplinaire manier samen met (zorg)technologen, verpleegkundigen en artsen in een zoektocht naar corona-oplossingen.

Mondmaskers

Ademhalingsmaskers zijn een belangrijk beschermingsmiddel voor zorgverleners. Het verhindert tijdens de zorg dat je grote druppels, kleine druppels en aerosolen (flinterdunne druppels in de lucht) inademt. Een correct gebruik van een mondmasker is dan ook cruciaal om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De belangrijkste uitdaging binnen de aanpak van een epidemie is continue discipline om steeds het mondmasker correct te gebruiken, hanteren en decontamineren voor hergebruik. 

Zorginstellingen kunnen hun infrastructuur, organisatie en beheer van beschermingsmiddelen makkelijker aanpassen om het correct gebruik door zorgverleners te ondersteunen. Eerstelijnszorgverleners, zorgverleners in de residentiële zorg en burgers kunnen deze aanpak moeilijker of helemaal niet organiseren. 

Bij de afbouw van de maatregelen rond de verspreiding van het COVID-19 virus neemt het mondmasker (chirurgisch én stoffen mondmasker) ook in de populatie een belangrijke rol in, op plaatsen waar fysiek afstand houden moeilijk of onmogelijk is. In deze situaties dient iedere burger een bedekking te dragen van neus en mond. Hiermee beschermt hij zichzelf alsook de ander. De openbare plaatsen waar een mondmasker noodzakelijk is zijn o.m. openbaar vervoer, drukke plaatsen, winkels en scholen.

Veilig bewaren

Vooral het afnemen na gebruik vormt een probleem. Als het gebruikte mondmasker wordt afgenomen door burgers aan de lintjes of elastieken, zoals de procedure voorschrijft, dan moet men snel dit gebruikte masker kunnen bewaren. Daarbij is het aanraken van de voorkant verboden. Nadien dien je de handen te wassen of ontsmetten. Bij mobiel gebruik, bvb. na bezoek in de winkel, in de klas … is er op dit moment geen oplossing om het masker veilig te bewaren, zonder kans op besmetting van de omgeving en persoonlijke middelen zoals een handtas, schooltas, auto… 

Ziekenhuizen testten de voorbije maanden enveloppes of papieren zakken, maar deze methode is minder aan te raden "on the road"of in het thuisklimaat. Dennis Logie, docent verpleegkunde en zorgmanagement aan VIVES, bedacht een ecologisch maskerdoosje (maskpod) waarin je het gebruikte masker droog en luchtig kan bewaren. Belgian Print Company ontwikkelde en produceerde dit in samenwerking met VIVES.

Maskpod

Deze zogenaamde maskpod zorgt ervoor dat je het gebruikte masker veilig kan bewaren en niet vervuilt. Het is meteen een handig én ecologisch transportmiddel van mondmaskers in handtas, rugzak, gebouwen, zorginstellingen …. En het bevat instructies voor een correct gebruik en desinfectie na gebruik.

Het COVID-19-virus is na 24u niet meer ziekteverwekkend op karton, dit in tegenstelling tot plastic en metaal (72u). Bovendien ademt karton en verlucht het masker beter, wat voordelig is ten opzichte van een plastic zakje. Het is meteen een creatieve én simpele oplossing die men op een grote schaal kan produceren en makkelijk kan verdelen. Het is bovendien goedkoop en duurzaam.

Je kunt dus ofwel de maskpod ’s avonds openen om het masker te wassen op >60° in de wasmachine of indien je meerdere maskers hebt het er 72 uur in laten en dan terug gebruiken.

Samen met de oorbuddies en deuropeners dragen de maskpods bij aan een veilige en duurzame versoepeling van de lockdown en de terugkeer naar een iets normaler leven.. 

Deel dit via