VIVES ontwerpt universele handenvrije deuropeners in de strijd tegen corona

Frank Devos
dooropener.png

Na de faceshields heeft VIVES, terug op vraag van de zorgverstrekkers, een universele handenvrije deuropener ontworpen en in productie genomen. Wat we nu beleven is nooit gezien, een mondiale gezondheidscrisis. Heel wat mensen moeten werken in zeer moeilijke en ongekende omstandigheden. Niet in het minst de mensen uit de zorgsector die in de eerste linie staan.

Onderzoekers, docenten en studenten van VIVES zetten zich in om met behulp van technologie en innovatie in deze crisis ondersteuning te bieden aan de eerstelijnsverzorgers en mee met hen te zoeken naar oplossingen. Het gaat om een initiatief van de campussen VIVES Kortrijk, VIVES Oostende VLOC en VIVES Brugge Xaverianenstraat van het studiegebied industriële wetenschappen en technologie.

Het coronavirus overleeft lange tijd op gladde oppervlakken en materialen. Wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus. Deurklinken die door veel verschillende mensen in de hand genomen worden vormen dus per definitie een groot besmettingsrisico. Een handenvrije deuropener kan dit risico serieus beperken.

Hogeschool VIVES en LVD Company hebben samen, naast de 3D-geprinte versie van de firma Materialise, een metalen deuropener ontwikkeld waarmee men de deur kan openen en sluiten met de arm in plaats van met de hand. 

 “De deuropener wordt met drie eenvoudige kabelbinders op de klink gemonteerd en past op zowel binnen- als buitendeuren. Eén design past op 95% van de bestaande deurklinken, in alle maten en vormen. Dit geldt ook voor deuren met een hydraulische deurpomp,” aldus VIVES-docent Pieter Desplenter.

LVD Group, internationale producent van innovatieve plaatbewerkingsmachines, ondersteunt het project met de snelle productie van de stukken en maakte intussen al enkele honderden deuropeners die VIVES ter beschikking stelt van zorginstellingen.

De deuropener werd ontwikkeld onder een Creative Commons Licentie, wat wil zeggen dat het ontwerp mag verspreid en gedeeld worden. Hiervoor worden alle bestanden instructie ook ter beschikking gesteld. Bedoeling is dat zoveel mogelijk maakbedrijven deze ook beginnen maken in binnen- en buitenland, zodat overal deuren virusvrij kunnen worden geopend en gesloten.

Heb je als zorgorganisatie of als individuele zorgverstrekker nood aan dergelijk deuropeners of heb je een vraag die je wil stellen aan onze groep van technische makers, contacteer ons via [email protected].

Makers en maakbedrijven kunnen de bestanden vinden en zich registreren. Intussen blijven we bij VIVES technologische oplossingen zoeken voor weer nieuwe vragen die binnengekomen zijn.

Deel dit via