VIVES-onderzoekster Elien De Meyere schreef mee aan erfgoedonderzoek dat Europese Altiero Spinelli-prijs wint

Frank Devos
europa.jpg

Afgelopen dinsdag werd de prestigieuze Altiero Spinelli-prijs van de Europese Gemeenschap uitgereikt aan de paper Engaging Citizens with Europe's Cultural Heritage, waaraan VIVES-onderzoekster Elien De Meyere een bijdrage leverde. De onderzoeksprijs werd bekendgemaakt in aanwezigheid van Mairead McGuinnes, vicepresident van het Europees Parlement.

"De paper ontstond tijdens de voorbereidingen van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed," vertelt Elien De Meyere. "Na het congres van Interpret Europe vorig jaar werd ik gecontaceerd om de resultaten van twee projecten rond erfgoed van het expertisecentrum onderwijsinnovatie van VIVES te laten opnemen in de paper. Die bevat naast een theoretisch gedeelte ook enkele praktijkvoorbeelden en voorbeelden van good-practices. Deze vielen blijkbaar in de smaak van de jury van de Altiero Spinelli-prijs."

De paper stelt dat de relevantie van de Europese gedachte niet zozeer afhankelijk is van de ups en downs van de Europese economie, maar vooral en in het bijzonder van het erfgoed dat door de bevolking gedeeld en omarmd wordt. Daarom moet het Europese erfgoed worden beschouwd als de ware schat van het Europese project. "Als burgers worden aangemoedigd om het erfgoed te ervaren en te begrijpen en om het zodanig te interpreteren dat het de gemeenschappelijke waarden van Europa bevordert, kan dit helpen om de vele culturele uitdagingen aan te gaan waarmee Europa momenteel wordt geconfronteerd," aldus De Meyere.

De Altiero Spinelli-prijs bekroont uitzonderlijke bijdragen die bewustmaking over Europa en kennis over het Europees gedachtengoed communiceren naar het grote publiek. Het is de allereerste keer dat deze prijs wordt uitgereikt.

Deel dit via