VIVES onderschrijft nieuwe zorgtechnologieprincipes Koning Boudewijnstichting

Frank Devos
bwdzorg3.jpg

VIVES onderschrijft de acht nieuwe zorgtechnologieprincipes van de Koning Boudewijnstichting en het Fonds Dr. Daniël De Coninck. Daarmee belooft de hogeschool al zijn nieuwe technologieën te blijven ontwikkelen met het oog op een verbeterde zorgkwaliteit. VIVES biedt opleidingen in industriële wetenschappen en technologie aan op de campussen Kortrijk, Brugge en Oostende, waaronder de bachelor in zorgtechnologie op VIVES Kortrijk.

Technologie is al even aan een steile opmars bezig. Ook de zorgsector blijft niet achter: jaarlijks zien honderden nieuwe zorgtechnologieën het licht. Die technologieën, die de zorg verbeteren voor patiënten en zorgverleners, moeten daarbij hoofdzakelijk rekening houden met de mensen die ze zullen helpen. 

Met dat idee voorop ontwikkelden de Koning Boudewijnstichting en het Fonds Dr. Daniël De Coninck de acht effectiviteitsprincipes van de zorgtechnologie. Die principes zorgen ervoor dat iedereen in de zorgsector, van patiënt tot beleidsmaker, technologieën gebruikt of ontwikkelt met het oog op een betere levenskwaliteit, medische geletterdheid en gegevensbescherming.

VIVES, die als enige in Vlaanderen de opleiding zorgtechnologie aanbiedt en bovendien marktleider is voor het studiegebied gezondheidszorg, wil graag een voorbeeld stellen. Net als heel wat andere organisaties onderschrijft VIVES daarom de acht principes. Daarmee hoopt VIVES ook andere zorgtechnologiespelers te overtuigen. VIVES zal de principes ook expliciet toepassen op elke nieuwe zorgtechnologische ontwikkeling. 

De opleiding zorgtechnologie was al voor de komst van de principes overtuigd van een menselijke aanpak. “In onze opleiding gebruiken we design thinking om nieuwe technologieën te ontwikkelen”, vertelt Sofie Vanmaercke, opleidingshoofd zorgtechnologie. “Daarmee toetsen we onze ideeën voortdurend af bij de eindgebruiker. Zo zijn we zeker dat wat we ontwikkelen ook effectief bruikbaar is.”

Een van de paradepaardjes van de opleiding is Go Baby Go. VIVES vertegenwoordigt de Belgische tak van het wereldwijde project waarbij elektrische wagentjes worden aangepast aan de noden van andersvalide kinderen. Zo kunnen zij ondanks hun beperkingen zelf de wagentjes besturen en participeren aan meer activiteiten in hun leefwereld. Op basis van de ondertekende principes ontwikkelt zorgtechnologie de komende maanden ook nog een 3D-maquette voor blinden en een gespecialiseerde hometrainer die mensen met dementie tot rust brengt.

Deel dit via