VIVES lanceert nieuwe STEM-website voor leerkrachten in het basisonderwijs

Frank Devos
computer

Het expertisecentrum onderwijsinnovatie van VIVES Kortrijk lanceert op zondag 25 november 2018 een nieuwe website met allerlei STEM-activiteiten voor leerkrachten. Deze STEM-activiteiten zijn gericht op de vaardigheden van computationeel denken, logisch redeneren en inzichtelijk maken van wiskunde. De naam van de nieuwe website luidt dan ook: www.stemcomputer.be. De lancering gebeurt niet toevallig zondag want dan vindt de Dag van de Wetenschap plaats. Het is een samenwerkingsproject tussen de hogescholen VIVES, Thomas More en UCLL.

Het expertisecentrum onderwijsinnovatie heeft al enkele jaren ervaring met het ontwikkelen van methodes en bijhorende activiteiten, met als doel STEM optimaal te implementeren in het onderwijs. STEM is een internationaal letterwoord dat staat voor een geïntegreerde aanpak van wetenschappen, techniek, engineering en wiskunde. De leerlingen zijn verondersteld bij STEM-activiteiten een onderzoekende houding aan te nemen, waarbij authentieke problemen opgelost moeten worden door het toepassen van vaardigheden en inzichten uit de 4 STEM-disciplines.

De term computationeel denken is in volle opmars en verwijst naar het stimuleren van het probleemoplossend denkvermogen van de leerlingen met behulp van ICT of door inzicht in ICT. Kort gezegd, Kinderen leren denken zoals een computer en gebruiken dit om problemen op te lossen, zoals bijvoorbeeld het achterhalen en nabootsen van de werking van een robot in het depot van een online winkel.

De nieuwe website stelt verschillende kant-en-klare STEM-activiteiten voor waarbinnen dit computationeel denken een belangrijke rol speelt. Deze activiteiten werden allemaal uitgetest in verschillende pilootscholen.

De activiteiten zijn gericht op alle leerlingen van het basisonderwijs, van de oudste kleuter tot en met het zesde leerjaar. De leerkrachten kunnen direct aan de slag gaan. Alle materialen worden aangeboden. Er is een leerkrachtenfiche - met verschillende tips en tricks - aanwezig, en de doelstellingen van de activiteiten zijn gekoppeld aan de leerplannen van de verschillende koepels.

Alle activiteiten kunnen geraadpleegd worden op de website www.stemcomputer.be.

Deel dit via