VIVES Kortrijk telt voor het eerst 1000 studenten toegepaste psychologie

Frank Devos
1000tp.jpg

Opleidingen psychologie zitten duidelijk in de lift, en daaraan zal de coronacrisis niet vreemd zijn. Op VIVES Kortrijk  rondt de bacheloropleiding toegepaste psychologie voor het eerst ooit de kaap van 1000 studenten. Die eer viel te beurt aan Florence Claeysens uit Sint-Eloois-Vijve. Zij start de opleiding in afstandsonderwijs. Zij ontving uit handen van opleidingshoofd Sylvie Steenhaut enkele handboeken als welkomstgeschenk.  

Het studiegebied sociaal-agogisch werk op VIVES Kortrijk kent dit academiejaar een hoge vlucht. Er hebben zich nu al bijna 300 studenten meer aangemeld dan vorig academiejaar. Toegepaste psychologie is hierbij de grote uitschieter, met een groei van 28% (net iets meer dan 200 studenten erbij)  t.o.v. vorig academiejaar. Maar ook de opleidingen bachelor in sociaal werk en graduaat orthopedagogie tekenen een flink groei op.

“Dat betekent dat de thema’s psychosociaal welbevinden en welzijn in de  samenleving blijven aanspreken. De groei in het afstandsonderwijs wijst er op dat ook veel werkenden zich aangesproken voelen door deze opleidingen. De ervaringen in de covidperiode zijn wellicht voor een aantal mensen een trigger om te heroriënteren”, aldus studiegebieddirecteur Veerle Dekocker. Mede door de inkanteling van de graduaatsopleidingen vorig academiejaar zag zij het studiegebied sociaal-agogisch werk op 5 jaar tijd met 1000 studenten toenemen. 

In de bacheloropleiding de toegepaste psychologie ligt de focus op het psychisch welzijn van een persoon in het alledaagse leven, in de schoolse context of net in de werkcontext, schetst Sylvie Steenhaut, opleidingshoofd toegepaste psychologie. Tijdens de opleiding leer je veel over menselijk gedrag en ga je er praktisch mee aan de slag. Je wordt getraind in de psychodiagnostiek en in het ondersteunen, coachen of begeleiden van mensen.

Daarnaast leer je veel over psychologie en vaardigheden die nodig zijn om het vak goed te kunnen uitvoeren. Je leert op professionele wijze om te gaan met methoden, technieken en instrumenten om menselijk gedrag te analyseren, beoordelen en beïnvloeden. Vooral de afstudeerrichting arbeids- en organisatiepsychologie, waarbij HR-professionals gevormd worden met sterke expertise omtrent het welzijn van de werknemer, zit de laatste jaren in de lift. De andere afstudeerrichtingen zijn klinische psychologie en school- en pedagogische psychologie.

Afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs is een perfect alternatief voor wie aan een nieuwe uitdaging toe is, maar niet in de mogelijkheid verkeert om dagelijks op de campus aanwezig te zijn. Dat is precies de troef van afstandsonderwijs: de combinatie werk, gezin en studie mogelijk maken.

Voor velen is het de ideale manier om - soms op latere leeftijd - hun droom waar te maken zoals het behalen van een diploma hoger onderwijs of een carrièreswitch. En vaak gebeurt dit in combinatie met werk en gezin. Dat is eveneens het geval voor mensen die in het buitenland wonen en bij VIVES een opleiding willen volgen. Of voor studenten die zich niet thuis voelen in het dagonderwijs.

VIVES heeft daartoe een flexibel systeem uitgewerkt, met zelfstudie en - voor een aantal opleidingen - een beperkt aantal contacturen. Om het studeren op afstand zo flexibel mogelijk te maken beschikt VIVES op campus Kortrijk ook over een examencentrum met een ruime keuze uit examenmomenten, ook ’s avonds en op zaterdag. Ook examens op afstand zijn mogelijk.

Deel dit via