VIVES Kortrijk herdenkt vermoorde oud-studenten op Mensenrechtendag

Frank Devos
mensenrechten.jpg

De studentenraad van het studiegebied sociaal-agogisch werk van VIVES Kortrijk organiseert op vrijdag 26 oktober 2018 van 11u30 tot 12u45 een Mensenrechtendag. Zij krijgen hierbij de steun van vzw Guatebelga en Amnesty International. VIVES wil met deze dag de twee vermoorde oud-studenten Serge Berten en Ward Capiau herdenken.

 Centraal tijdens de Mensenrechtendag staat de lezing "Ze gaven hun vrijheid voor rechtvaardigheid. En wat nu?". De studenteraad wil hiermee de twee vermoorde oud-studenten Serge Berten en Ward Capiau herdenken. Serge Berten studeerde in 1974 af in het studiegebied en trok daarna als Scheutist naar Guatemala waar hij mee strijd leverde voor de rechten van ‘het gewone volk’. Hij werd er in 1982 door gewapende mannen ontvoerd, zijn lichaam werd nooit teruggevonden.

Ook Ward Capiau trok in 1974 na het behalen van zijn diploma vanuit de sociale hogeschool als ontwikkelingswerker naar Guatemala. Hij zette zich er jaren in tegen de uitbuiting van de arme boeren en werd in 1981 vermoord omwille van dit engagement.

Op de Mensenrechtendag krijgen de aanwezigen een getuigenis van Raf Allaert te horen. Raf was een collega van Serge Berten en Ward Capiau en is tijdig kunnen vluchten. Daarnaast getuigt ook Johan, de broer van Ward Capiau.

De Mensenrechtendag vraagt ook aandacht voor de huidige situatie van de Guatemalteekse gemeenschap. Eric Gruloos is nog steeds als priester werkzaam in Guatemala en vertelt ons over (het gebrek aan) mensenrechten van de Indiaanse gemeenschappen en het engagement dat hij hier tegenover zet.

Tot slot komt ook Julie Adyns, medecoördinator Amnesty International Vlaanderen, aan het woord. De hele dag is er ook mogelijkheid tot het schrijven van brieven in het kader van de Schrijf-ze-vrijdag van Amnesty International.

Deel dit via