VIVES kondigt vijf extra opleidingen op afstand aan op internationaal congres rond afstandsonderwijs

Frank Devos
eden.jpg

VIVES Brugge Xaverianenstraat was van zondag 16 tot en met woensdag 19 juni 2019 gastheer voor het jaarlijkse en internationale European Distance and E-learning Network (EDEN). De focus lag daarbij op afstandsonderwijs (levenslang leren) en digitalisering. Meer dan 310 internationale deelnemers die expertise of interesse hebben in vernieuwend onderwijs uit 46 verschillende landen waren er aanwezig. VIVES is pionier en marktleider in Vlaanderen voor afstandsonderwijs met maar liefst 2500 bachelorstudenten.

Meer dan 200 internationale instellingen en 1200 individuelen zijn lid van EDEN. Die organisatie ondersteunt deze instellingen/leden door onder meer een ruim aanbod van netwerkactiviteiten. Eén van deze activiteiten is hun jaarlijkse congres. Dit congres vindt elk jaar op een andere locatie plaats. In het verleden vond het congres reeds plaats in o.a. Genova, Zagreb, Oslo, Dublin, Boedapest, Helsinki, Tallinn, Valencia, Moskou …

Tijdens het congres was er kans om ervaringen uit onderzoek en onderwijspraktijk met elkaar te delen en samen tot rijkere inzichten te komen. Thema van het congres was ‘Connecting through educational technology’. Hoofdsponsor was Televic, met nevensponsors Foursevens, Blackboard, Simulise, Signpost, Standaard Boekhandel en Stad Brugge.

Onderwijs op afstand

Zo’n 25 jaar geleden startte VIVES als eerste in Vlaanderen een lerarenopleiding lager onderwijs via afstandsonderwijs. Intussen volgen 2500 studenten uit heel Vlaanderen aan Hogeschool VIVES, zoals KATHO en KHBO samen intussen heten, één van de straks 35 afstudeerrichtingen via onderwijs op afstand. Op jaarbasis worden zo’n 13000 examens afgelegd in het examencentrum op campus Kortrijk, 1700 examens op afstand afgelegd en 8000 opdrachten opgeladen in het speciaal ontworpen digitaal systeem.

Vanaf september 2019 krijgt VIVES er vijf nieuwe afstandsopleidingen bij: sportmanagement, voedings- en dieetkunde, secundair onderwijsNederlands niet-thuistaal als bijkomend onderwijsvak en bachelor-na-bachelor schoolontwikkeling. Daarmee zal VIVES een 35 afstudeerrichtingen op afstand tellen.

Deel dit via