VIVES Hogeschool VIVES ziet sterke professionalisering van korte keten

Het aantal hoevewinkels en korte keten initiatieven neemt de laatste jaren toe. Landbouwers kiezen enerzijds voor een verbreding van hun activiteiten. Anderzijds worden er volledig nieuwe initiatieven opgericht. “Ondernemerschap wordt steeds belangrijker”, aldus docent en expert korte keten Lies Kestelyn.
Persoonlijke aanpak
Korte keten bedrijven kenden hun eerste opleving tijdens corona toen de wereld even stil stond. Consumenten kregen de kans en vooral de tijd om het korte ketenverhaal te verkennen. Het persoonlijk contact was voor veel consumenten een meerwaarde. Sindsdien zette de professionalisering zich verder. Lies Kestelyn: “het wordt steeds eenvoudiger om op een vlotte manier een groot deel van je boodschappen lokaal te doen. Dat spreekt veel consumenten aan.”
Aantrekkelijk voor studenten
Ook studenten zijn te vinden voor dit verhaal. Veerle De Mey, directeur van de groep biotechniek en Technology: “Ondernemerschap, innovatie en het ontwikkelen van human skills zijn kernwaarden binnen onze opleidingen. Tijdens onze studentenprojecten merken we dat studenten over de richtingen agro-industrie, landbouw, voedingstechnologie, biotechnologie, groenmanagement en dierenzorg heen, met innovatieve ideeën naar buiten komen. Het aandeel projecten dat focust op de korte keten en het opwaarderen van reststromen neemt daarbij jaar na jaar toe. Dat leverde ons recent ook een nominatie op voor The Entrepreneurial School awards (TES-awards).” Deze worden uitgereikt in Istanboel aan een onderwijsinstelling die via een ondernemende onderwijsaanpak bijdraagt aan de creatie van een toekomstgerichte generatie jongeren.
Van start gaan binnen de korte keten
Lies Kestelyn: “Hoevewinkels zullen op het platteland een steeds belangrijkere rol opnemen. Zeker nu er heel wat buurtwinkels verdwijnen. Het is belangrijk om in dat verhaal te luisteren naar je klanten en ook de bedrijfsvoering van daaruit op te bouwen. Ken je klanten en weet wat ze belangrijk vinden, hoe ze hun boodschappen doen en waarom ze kiezen voor de korte keten.”
Praktische toolbox
In het verleden ontwikkelden Inagro en Hogeschool VIVES samen een korte keten toolbox binnen een onderzoeksproject. Deze bevat heel wat praktische tips rond klantenbeleving en workflows. Lies Kestelyn: “In het najaar organiseren we zeker nog een inspiratiemoment vanuit het PDPO-project Empowering Farmers. Om in de korte keten mee te evolueren zijn volgende tips zeker waardevol: het is belangrijk om meerdere mensen bij je bedrijf te betrekken en naar hun raad te luisteren. Cruciaal is ook om je kostprijs echt te kennen en je cijfers op te volgen. Als je dat allemaal mooi in beeld hebt ben je vertrokken voor jaren van korte keten.”
Veerle De Mey
-
directeur biotechniek en Technology
Lies Kestelyn
-
docent agro-industrie en landbouw en expert korte keten