VIVES helpt studenten en zorgverleners met oorbuddies voor minder last bij het dragen van mondmaskers

Frank Devos
eardum.png

Met de oorbuddies, een nieuwe zorgtechnologische oplossing, wil VIVES het dragen van mondmaskers aangenamer maken door de druk achter de oren te verminderen. Ze zijn een nieuw product van de interdisciplinaire werkgroep met (zorg)technologen, verpleegkundigen en artsen, die VIVES heeft opgericht in haar zoektocht naar corona-oplossingen.

Elke bachelorstudent verpleegkunde en vroedkunde op stage kreeg persoonlijk een exemplaar toegestuurd via de post. Verder werden er in totaal 10000 exemplaren bezorgd aan een groot aantal zorginstellingen en ziekenhuizen in de regio. Om hogere aantallen te kunnen produceren en verspreiden, roept VIVES de lokale scholen ook op om mee te produceren.

Wat we nu beleven is nooit gezien, een mondiale gezondheidscrisis. Heel wat mensen moeten werken in zeer moeilijke en ongekende omstandigheden. Niet in het minst de mensen uit de zorgsector die in de eerste linie staan. Onderzoekers, docenten en studenten van VIVES zetten zich in om met behulp van technologie en innovatie in deze crisis ondersteuning te bieden aan de eerstelijnsverzorgers en mee met hen te zoeken naar oplossingen.

Beschermend materiaal zoals mondmaskers maken een noodzakelijk deel uit van de dagelijkse outfit van zorgverstrekkers. Urenlang een mondmasker dragen, kan echter zijn sporen nalaten op de huid. Een bekend probleem is het ontstaan van huidproblemen ter hoogte van de oren door druk en frictie.

Daarom is VIVES op zoek gegaan naar een oplossing om het dragen van de mondmaskers aangenamer te maken. Met het interdisciplinair team van (zorg)technologen, verpleegkundigen en artsen, kwam men tot volgend resultaat: de oorbuddies. Dit is een hulpstuk waardoor het mondmasker minder snijdt en dus beter past op het gezicht.

De oorbuddies zijn geschikt voor chirurgische en FFP2-mondmaskers. Doel van de oorbuddies is om de druk te vermijden achter de oren, maar uiteraard de druk niet te verleggen naar andere plaatsen. Belangrijk is dus dat zorgverstrekkers oorbuddies zelf eens testen om te kijken op welke hoogte ze op het achterhoofd het hulpstukje plaatsen, zodat het mondmasker nog steeds mooi aansluit maar het dragen ervan toch al comfortabeler aanvoelt.

De oorbuddies zijn ook geschikt voor zelfgemaakte maskertjes met elastieken rond de oren. Daarbij dient op dezelfde zaken gelet, namelijk een even goede aansluiting van het masker als zonder het hulpstukje en geen verhoogde druk op andere plaatsen.

Alle studenten verpleegkunde en vroedkunde die momenteel stage lopen, kregen persoonlijk een oorbuddy per post toegestuurd. Op die manier wil het studiegebied gezondheidszorg de studenten op stage maximaal ondersteunen en hen in alle veiligheid zo comfortabel mogelijk te laten werken. Daarnaast kregen ook een groot aantal zorginstellingen en ziekenhuizen in de regio exemplaren toegestuurd. In totaal gaat het om meer dan 10000 stuks die werden verdeeld.

VIVES stelt ook deze ontwikkeling ter beschikking onder een Creative Common-licentie, wat betekent dat iedereen het ontwerp mag gebruiken, aanpassen en verdelen zolang dit niet voor commerciële doeleinden gebeurt. In het bijzonder wordt een oproep gedaan naar scholen om te zelf oorbuddies te gaan produceren en verdelen in de lokale zorginstellingen.  

Zorginstellingen kunnen ook nog steeds gelaatsschermen en handenvrije deuropeners aanvragen. Intussen hebben zich al 25 maakbedrijven uit binnen- en buitenland aangemeld om de deuropeners te produceren en verdelen.  

Kunnen we je nog helpen in de zoektocht naar een zorgtechnologische oplossing, neem zeker ook contact met ons op via de website

Deel dit via