VIVES helpt leerlingen met de stap naar het hoger onderwijs dankzij podcast in Spotify

Frank Devos
podcast_website.png

Hogeschool VIVES stelt vandaag zijn podcast Design Your Future voor in Spotify. De podcast wil leerlingen uit het secundair onderwijs op een laagdrempelige manier informeren over de stap naar het hoger onderwijs. Elke hapklare aflevering, die vijf tot acht minuten duurt, gaat over een ander onderwerp en laat zowel studenten als medewerkers van de hogeschool aan het woord. 

“De sprong van het secundair onderwijs naar het hoger onderwijs is niet makkelijk,” aldus Erwin Taets, projectverantwoordelijke voor de nieuwe podcast van Hogeschool VIVES, “maar lastiger dan nu was dat nooit.” Omdat infodagen momenteel nog niet kunnen, halen hogescholen en universiteiten alles uit de kast om leerlingen te bereiken. “En ja, een podcast is ook weer iets digitaals, maar met een belangrijk voordeel: voor één keer hoef je niet weer voor een scherm te zitten. Je kunt de afleveringen van Design Your Future beluisteren waar je maar wil: op de trein, op de bus of tijdens een rondje lopen, of ook gewoon in bad of in bed.”  

De eerste reeks podcasts, die vanaf nu te beluisteren is via Spotify, maar ook via Apple Podcasts en Google Podcasts, geeft het woord aan studenten uit het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde. In volgende reeksen komen ook andere studiegebieden aan bod. “Maar de verhalen in de podcast zijn leuk én interessant voor elke leerling, ongeacht wat je verder gaat studeren,” aldus Taets. Zo is er een podcast over wat het hoger onderwijs zoal kost, over de voor- en nadelen van op kot gaan, over leerkrediet en het examensysteem, over werk combineren met studeren en over studeren in het buitenland. “En natuurlijk is er een aflevering vol handige inside-tips om te slagen voor de examens, die mocht natuurlijk niet ontbreken,” lacht Taets.

Voor de realisatie van de podcast kreeg Hogeschool VIVES de medewerking van Tibo Renodeyn, laatstejaarsstudent Radio van het Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound (RITCS) in Brussel, die zijn stem leende en verantwoordelijk was voor de montage en interviews. “Het liefst had ik de vele gesprekken met studenten en docenten live kunnen doen, maar corona stak daar helaas een stokje voor. Ondanks die beperkingen hoop ik dat de podcast leerlingen uit het secundair op weg kan helpen in hun zoektocht naar het design van hun future.”

De eerste acht afleveringen van Design Your Future zijn vanaf nu gratis te beluisteren via onder meer SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

Deel dit via