VIVES helpt brandweer met simulatievoertuig bij interventies op elektrische en hybride wagens

Frank Devos
elektrisch.jpg

Elektrische en hybride wagens nemen een steeds groter marktaandeel in. Brandweerlui zijn echter vaak nog te weinig vertrouwd met dergelijke wagens bij ongevallen. Derdejaarsstudenten autotechnologie van VIVES Kortrijk hebben daarom een eindwerk gemaakt rond ‘interventies op elektrische voertuigen’. Daarbij hebben ze een simulatievoertuig ontworpen voor de brandweer. 

“Na het zien van nieuwsberichten over problemen en incidenten bij ongevallen met elektrische en hybride voertuigen, heeft de opleiding autotechnologie van VIVES beslist om die aan te pakken”, aldus derdejaarsstudenten Daan Holderbeke uit Sint-Maria-Lierde en Mathieu Macors uit Gent. Zij werkten hierrond een bachelorproef uit.

“Na uitgebreid onderzoek naar de problematiek hebben we een simulatievoertuig ontworpen waarop brandweerpersoneel in opleiding in een veilige omgeving kan oefenen. Als extra hulpmiddel wordt een bundel samengesteld van alle elektrische en hybride voertuigen die tot nu toe op de Belgische markt aanwezig zijn. Hierdoor is de brandweer beter voorbereid op het redden van mensenlevens.”

Beide studenten bouwen, onder leiding van docent Bert Desender, een voertuig waarop veilig en veelvuldig kan worden geoefend. “Meer specifiek werken we rond het stroomvrij maken van een gecrasht elektrisch voertuig. Verschillende methodes worden toegepast om het hoog voltagesysteem stil te leggen. Dat gebeurt onder meer door de door constructeurs aangebrachte servicestekkers, zekeringen en 12V-batterij te verwijderen.”

Als deze handelingen op een correcte manier aan nieuwe brandweerlieden worden aangeleerd en regelmatig herhaald, zal een interventie op een elektrisch voertuig sneller kunnen verlopen, aldus de studenten. “Hoe sneller een gewond persoon naar het ziekenhuis kan worden overgebracht, hoe groter de kans op overleven. Maar deze snelheid mag niet ten koste zijn van de veiligheid van de hulpverleners. Als de brandweer meer informatie krijgt over elektrische wagens, kan er kordater en sneller worden gehandeld. Door dit project hopen we met VIVES de hulpverleners efficiënt bij te staan in het redden van mensenlevens.”

Deel dit via