VIVES en az Groeninge werken systeem uit om dodehoekongevallen te voorkomen

Frank Devos
ambulance.png

Joeri Verbeeck uit Heule raakte in april 2015 ernstig gewond bij een dodehoekongeval in Kuurne. Om lotgenoten in de toekomst van dergelijke ongevallen te besparen kwam hij op het idee om de zichtbaarheid door bestuurders van rijdende voertuigen te verbeteren naar de zwakke weggebruiker toe. De opleiding autotechnologie van VIVES Kortrijk, waaronder twee studenten uit Brugge en Damme, werkten samen met az Groeninge een oplossing uit.

Voor de praktische uitvoering van zijn onderzoeksvraag belandde Joeri bij de opleiding autotechnologie van VIVES Kortrijk. Het az Groeninge stelde hiervoor een ambulance ter beschikking. De onderzoeksvraag was een interessante uitdaging voor Bert Desender, opleidingshoofd autotechnologie bij VIVES, en derdejaarsstudenten Sven Matthys en Jasper Deprez. Zij sloegen de handen in elkaar met het az Groeninge in Kortrijk en werkten een oplossing uit om dodehoekongevallen te voorkomen. 

Doel is om de fietser of voetganger te informeren via een rode lamp, die oplicht vanaf het moment dat de bestuurder het knipperlicht aanstuurt. Zo kan de fietser weten dat hij nog niet gezien is. Eenmaal de bestuurder de zwakke weggebruiker heeft gezien in zijn dodehoekspiegel, kan hij met een knopje de lamp van rood naar groen laten springen. Hierdoor kan de fietser of voetganger weten dat hij of zij is opgemerkt. 

Het az Groeninge stelde graag een ambulance ter beschikking voor de praktische uitvoering van deze denkoefening. Het ziekenhuis geeft de afgeschreven ziekenwagen een nieuw leven. Uniek is dat vanaf september de ambulance wordt ingezet als mobiel kantoor voor events en jobdagen. Straks kun je in de oude ziekenwagen dus solliciteren voor een nieuwe job.

Deel dit via