VIVES-docent Griet Vanwynsberghe stelt onderzoek voor over concentratiescholen

Frank Devos
Schoolpsycho Kleuter

Wie naar een concentratieschool gaat in het lager onderwijs, is op lange termijn niet slechter af dan een soortgelijke leerling op een gewone school. Tot die conclusie komt docent onderwijskunde Griet Vanwynsberghe van VIVES Brugge Xaverianenstraat in een doctoraat dat ze voor het Centrum voor Onderwijseffectiviteit en Evaluatie van de KU Leuven geschreven heeft.

Griet Vanwynsberghe ging op zoek gegaan naar wat de effecten zijn van iemands keuze voor een welbepaalde basisschool, en welke gevolgen dat heeft op lange termijn. De carrières van meer dan tienduizend leerlingen zijn daarvoor nagegaan in speciale databanken. "Een leerling die naar een concentratieschool gaat, ervaart daar op lange termijn geen nadeel van, bijvoorbeeld als we kijken naar de prestatie op wiskunde of het studietraject dat ze afleggen in het secundair onderwijs."

Dat hele categorieën leerlingen nog steeds slechter presteren in het secundair onderwijs ligt dus niet zozeer aan hun vroegere basisschool als wel aan andere factoren zoals hun sociaaleconomische achtergrond, klinkt het. "Uit dit onderzoek blijkt dat ouders geen schrik mogen hebben om voor een concentratieschool te kiezen", aldus Vanwynsberghe.

Deel dit via