VIVES daagt innovators 3D-metaalprinten uit met challenge

Frank Devos
metal3Dc.jpg

Hogeschool VIVES daagt creatieve ontwerpers uit om een innovatief ontwerp voor metaalprinten uit te werken. Met de Metal 3D Challenge bevestigt VIVES haar voortrekkersrol op het vlak van metaalprinten. VIVES is immers de enige hogeschool in Vlaanderen die beschikt over een LBM-metaalprinter (SLM 125HL). Die is ondergebracht in het Maaklab op VIVES Kortrijk.

3D-printen in metaal is een zeer vernieuwende technologie, die het mogelijk maakt om complexe en tegelijk lichte en sterke objecten te ontwerpen. Daardoor vindt deze techniek ondertussen zijn weg in heel wat verschillende markten zoals het maken van prototypes, sieraden, medische implantaten en functionele onderdelen. De mogelijkheden zijn eindeloos en ontwerpers kunnen hun techniciteit de vrije loop laten. Dat laatste verwacht VIVES dus ook van de deelnemers aan de Metal 3D Challenge.

Ben je student, particulier of werk je in een bedrijf? Dien dan jouw digitaal ontwerp in als 3D-bestand en wie weet kun je binnenkort jouw model fysiek in handen nemen als winnaar van de Metal 3D Challenge. Inzendingen staan open voor een zo breed mogelijk publiek in de Benelux, onderverdeeld in de categorieën derde graad secundair onderwijs, hoger onderwijs, bedrijven en particulieren/makers/fablabs.

Maaktechnologie van de toekomst

3D printen (additive manufacturing of AM) wordt beschouwd als de maaktechnologie van de toekomst. Het printen van kunststoffen is intussen ingeburgerd en wordt zowel voor prototypes als functionele producten toegepast. Kunststof voldoet echter vaak niet aan de gevraagde materiaaleigenschappen (mechanisch, temperatuurbestendigheid…) voor functionele onderdelen. Metaalprinten biedt hiervoor oplossingen, o.a. met de LBM (SLM/poederbedtechnologie). VIVES beschikt dus als enige Vlaamse hogeschool over een LBM-metaalprinter (SLM 125HL).

Expertisecentrum Smart Technologies

VIVES specialiseert zich in product- en machinebouwkundig ontwerp. Dankzij een jarenlange samenwerking beschikt de hogeschool over een grondige kennis van de actuele tools en methodieken die worden gebruikt bij het ontwerpen en produceren. Onderzoekers zijn sterk in complex, efficiënt en slim ontwerpen en produceren. VIVES beschikt daartoe over ontwerp- en simulatiesoftware en een hoogtechnologisch machinepark met o.a. CNC machines, materiaalbeproeving apparatuur uitgerust meetlabo, waterjet, hoge precisie 3D scanner…

VIVES stelt dan ook als kennispartner binnen voor de maakindustrie zijn expertise en accommodatie ter beschikking van bedrijven om hen te begeleiden in de eerste stappen van deze nieuwe technologie, alsook de voorbereiding en nabehandeling. Je kunt met al je vragen terecht bij het expertisecentrum Smart Technologies.

Deel dit via