VIVES campus Roeselare werkte project uit rond het inzetten van dieren in de zorgsector

Frank Devos
varken.png

Dieren hebben een natuurlijke en onovertroffen aantrekkingskracht op mensen. In de laatste 25 jaar werden dieren actief ingezet voor allerhande therapeutische doeleinden. Onderzoekers van VIVES campus Roeselare werkte daartoe een Leaderproject uit rond De Kleppe in Everbeek, een centrum voor betaalbare zorgvakanties waar natuur en dier centraal staan. In dit kader werden een vormingsprogramma en publicatie uitgewerkt.

Dieren inzetten in een zorg- of welzijnscontext gebeurt vandaag op een weloverwogen en doordachte manier, op basis van de persoonlijkheid, de zorgvraag en de behoeften van de patiënt en met het natuurlijke gedrag en het welzijn van het dier als uitgangspunt. Dieren bewezen hun nut in psychotherapeutische, fysiotherapeutische en orthopedagogische settings en in specifieke leeromgevingen. Hun aanwezigheid in een zorginstelling brengt mensen tot rust of zorgt net voor meer activiteit en plezier.

In een tijdspanne van twee jaar selecteerden en trainden de projectmedewerkers kippen, konijnen, varkens en geiten tot echte zorgdieren. Het resultaat was opmerkelijk: de zorgkippen, -geiten, -konijnen en -varkens inspireren, zijn hartverwarmend en oogsten algemeen applaus.

Het aan dit project gekoppelde vierdaagse vormingsprogramma Dieren in de zorg- & welzijnssector is een krachtige kennismaking met ‘Animal Assisted Interventions’ voor iedereen die in het kader van goede en innovatieve zorgverlening met dieren aan de slag is, gaat of wil gaan. Wie deelneemt aan de vorming ontvangt het handboek ‘Van kip tot zorgkip: boerderijdieren succesvol in een zorg- of welzijnscontext introduceren’. Het vormingsprogramma vindt plaats op 29 en 30 oktober en 5 en 6 november in De Kleppe in Everbeek of op 16, 17 en 26 en 27 november in VIVES campus Roeselare.

De Kleppe

De Overmolen is een pluralistische organisatie die op een creatieve wijze eigentijdse projecten ontwikkelt als antwoord op de niet aflatende armoede in Brussel. De organisatie werkt daarbij bij voorkeur samen met andere partners. Ze richt zich zowel naar mensen in armoede als naar diegenen die als professionele kracht in de sector van de hulpverlening actief zijn. De Overmolen gelooft in de uitbouw van gemeenschappen door het samen brengen van mensen om samen te wonen, samen te werken, samen te leren, samen te ontdekken.

In 1995 kocht De Overmolen vzw een klooster op het dorpsplein van Everbeek. Het klooster heeft een prachtige tuin en kijkt uit over de velden van de Vlaamse Ardennen. Het gebouw werd een vakantiehuis voor thuislozen, kansarme gezinnen, kwetsbare jongeren en mensen met een handicap. Het huis werd door een sterk team vrijwilligers gedragen en uitgebouwd.

In 2010 werd beslist het vakantiehuis De Kleppe uit te bouwen tot een centrum voor betaalbare zorgvakanties, erkend als 'Toerisme voor Allen'-verblijf, gecombineerd met een toegankelijk activiteitenaanbod, waarin dier en natuur centraal staan. Het huis wordt volledig toegankelijk gemaakt. Een ambulant zorgnetwerk is oproepbaar voor wie het nodig heeft. Het klooster werd gestript. De financiering en de architectenplannen liggen klaar, de oplevering is voorzien in 2015. Eenmaal afgewerkt, kan het gebouw 45 personen herbergen, zowel families als individuen.

Deel dit via