VIVES campus Roeselare leert verpleegkundigen beter voor zichzelf te zorgen

Frank Devos
zorgles.png

In VIVES campus Roeselare vond op vrijdag 23 februari Zorgen voor Zelfzorg plaats. Dat was een inspiratie- en belevingsnamiddag voor studenten verpleegkunde, patiënten en hulpverleners. 65 deelnemers inspireerden en versterkten elkaar op initiatief van de groep Patiënt & Participatie van de opleiding verpleegkunde van VIVES campus Roeselare.

De namiddag startte met een inspirerend getuigenissen-café, waar een studente, verschillende ervaringsdeskundigen en een verpleegkundige het publiek meenamen in een interactief gesprek. Ondertussen kon er geproefd worden van detoxwater, fruit en gebak.

Je kunt pas goed voor iemand zorgen, als je goed voor jezelf zorgt … In de vernieuwde bacheloropleiding verpleegkunde is ‘zelfzorg’ opgenomen in het lessenpakket. Al het tweede jaar op rij gaan de studenten verpleegkunde van de eerste opleidingsfase actief aan de slag met dit thema. Leen Pollet, studente van de tweede opleidingsfase, getuigde over de doelstellingen van de opdrachten in het vak ‘Welzijn en gezondheidspromotie’, bijvoorbeeld om ‘vullende activiteiten’ om te zetten naar ‘voedende activiteiten’ en het effect daarvan op haar zelfzorg. Zelfzorg inbouwen in je leven is even belangrijk als eten, drinken, hygiëne, bewegen …

Ook voor hulpverleners is zelfzorg noodzakelijk. 25% van de verpleegkundigen kampt met (symptomen van) burn-out. Het positieve nieuws is dat burn-out kan worden voorkomen, en behandelbaar is, onder andere door voldoende aandacht te schenken aan zelfzorg. Verschillende verpleegkundigen benoemden hoe zij omgaan met zelfzorg, ook een verpleegkundige die herstellende is van een burn-out bracht haar inzichten.

Uit je job als verpleegkundige (zorgen voor anderen) kan je heel veel voldoening halen, maar het is tegelijk belangrijk om ook tijd voor jezelf te maken, dingen te doen waar je energie uit haalt. Iedereen vult dit anders in: sporten, naar muziek luisteren, in de natuur vertoeven, een vakantie, een goed boek, humor, een gesprek met een vriendin … En ook leren grenzen stellen en nee durven zeggen is noodzakelijk, want nee zeggen tegen de ander is ook altijd een beetje ja zeggen tegen jezelf. Iemand die goed voor zichzelf zorgt, probeert een evenwicht te behouden tussen spanning en ontspanning, om onrust en uitputting te voorkomen. 

Patiënten worden geconfronteerd met ziekte en behandeling. Ze worden gedwongen om zich aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden en worden uitgedaagd om terug een evenwicht te vinden. Heel wat patiënten slagen hier bijzonder goed in, ze doen aan zelfmanagement en gaan heel bewust om met zelfzorg. Verschillende ervaringsdeskundigen brachten mooie voorbeelden zoals een positief dagboek (dagelijks 10 positieve zaken noteren, eenvoudige dingen waar je heel bewust mee omgaat en van geniet), een bullet journal en flexibel omgaan met vooropgestelde doelen, het belang van humor, naast beperkingen nieuwe mogelijkheden leren zien, de focus op het positieve houden, het belang van verbondenheid en van therapietrouw, het belang van zelfdiscipline qua lichaamsbeweging …

Na het getuigenissen-café konden de deelnemers kiezen uit vier workshops, om zelfzorg actief te beleven. Er was keuze tussen: aromatherapie, positief in het hier en nu met muziek, yoga en handmassage, en voetreflexologie. De deelnemers waren erg geïnteresseerd en gemotiveerd.

Deel dit via