VIVES Roeselare investeert in bakkerij- en vleestechnologieën

Frank Devos
kaas.jpg

VIVES campus Roeselare zet naast de reeds bestaande zuiveltechnologie in op bakkerij- en vleestechnologieën voor de afstudeerrichtingen voedingstechnologie, agro-industrie, landbouw en biotechnologie. Daartoe is geïnvesteerd in een nieuwe ruimte met allerlei toestellen. Naast de studenten van vermelde opleidingen wordt dit ook gebruikt voor leerlingen van het vijfde en zesde secundair onderwijs en voor samenwerkingsverbanden met industriële bakkerijen via de de VIVES-onderzoekers met specialisatie voeding. Daarmee speelt VIVES in op de wensen van het werkveld.

In de nieuwe ruimte bevinden zich nieuw aangekochte toestellen voor bakkerijtechnologie zoals een kneder, twee vloerovens, een warme luchtoven en rijskast. Daarnaast zijn er voor de zuiveltechnologie o.a. toestellen aanwezig om kazen te persen of boter, yoghurt en platte kaas te maken. Dankzij de aanwezigheid van een pekelcel en rijpingscel kunnen de studenten ook hun eigen kaasbollen maken.

De ruimte is ontworpen conform de FAVV-reglementering, of het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Op die manier wordt een echte productieomgeving gesimuleerd. Dat houdt o.a. afwasbare wanden in, een speciaal afwateringssysteem, een afgesloten sas, procedures om producten binnen en buiten te brengen … Op die manier zal men de gemaakte producten kunnen meegeven met studenten of leerlingen, of verdelen in het eigen restaurant. 

“Opzet is dat groepen tot 15 personen les kunnen volgen, zowel onze bachelorstudenten als leerlingen van de derde graad secundair onderwijs die een sessie kunnen volgen rond micro-organismen en wetenschappen”, aldus Freddy Bekaert, lector voedingstechnologie en coördinator wetenschapscommunicatie binnen VIVES campus Roeselare. “We vertrekken steeds vanuit een theoretische uitleg om van daaruit praktische toepassingen uit te werken.”

Naast deze nieuwe ruimte beschikt de campus over een voedingslab om standaardanalyses uit te voeren op voedingsmiddelen zoals de Aw-waarde, IR-drogestofbepaling, viscositeitsmetingen, eiwit- en vetbepalingen … Zo kan men o.a. de kwaliteit van bloem meten, de viscositeit of mate van vloeibaarheid, de zachtheid van kruim … “Daarnaast is er een demokeuken om technieken onder de knie te krijgen voor toepassing in een grootkeuken of restaurant. Voor de vleestechnologie werken we nauw samen met het Huis van de Voeding in Roeselare. Het West-Vlaams provinciebestuur heeft er o.a. geïnvesteerd in apparatuur in samenspraak met VIVES. Deze drie ruimten bieden ons de ideale omgeving om aan productontwikkeling voor bedrijven te doen met de studenten. En om onze studenten nog beter voor te bereiden op hun latere job en leerlingen warm te maken voor technologische opleidingen”, besluit Freddy Bekaert.

Deel dit via