VIVES campus Kortrijk houdt Donderdag Veggiedag

Frank Devos
veggiedag.png

VIVES campus Kortrijk stapt sinds dit academiejaar mee op de kar van Donderdag Veggiedag. VIVES bood al langer elke dag een vegetarische schotel aan, naast een ‘gewone’ schotel en een pasta. Elke donderdag is het sinds dit academiejaar nu ook Donderdag Veggiedag want dan kan men enkel kiezen tussen een vegetarische schotel en pasta. Daarmee is VIVES de eerste school in Kortrijk die deze weg inslaat.

Of we nu uit eten gaan of thuis koken, vaak ligt er een stukje vlees op ons bord. Omdat we het lekker vinden, uit gewoonte bereiden of omdat we te weinig afweten van gezonde alternatieven. Toch kan het geen kwaad om nu en dan vlees in te ruilen voor een volwaardig vegetarisch gerecht want dat heeft een positieve impact op o.a. de gezondheid, het waterverbruik en de CO2-uitstoot of nog, de ontbossing.

Sodexo

Op basis van de koolstofbalans van een typische keuken heeft Sodexo de elementen geïdentificeerd die de grootste impact hebben op het milieu. Zo bleek dat 90% daarvan gelinkt is aan de keuze van de voedingsproducten, waarvan de helft aan het grammage vlees. In Sodexo’s visie op gezonde en duurzame maaltijden die daaruit is voortgevloeid, nemen vegetarische maaltijden dan ook een belangrijke plaats in.

Om die visie kracht bij te zetten, is Sodexo een samenwerking aangegaan met EVA vzw, een organisatie die gedurende meer dan vijftien jaar kennis en expertise heeft verworven op het gebied van plantaardige voeding. EVA biedt Sodexo ondersteuning bij het opstellen van vegetarische recepten, en deelt zijn ervaring en praktische tips met de keukenploegen.

Daarnaast promoot Sodexo EVA’s campagne ‘Donderdag Veggiedag’ in bedrijven, woonzorgcentra, scholen en universiteiten. Die campagne wil mensen stimuleren om een dag per week vegetarisch te eten en zo een gezonde, duurzame én lekkere keuze te maken. Ook Hogeschool VIVES in Kortrijk neemt deel aan ‘Donderdag Veggiedag’ maar gaat nog een stap verder. Studenten en medewerkers van de hogeschool kunnen er namelijk elke dag genieten van een lekkere vegetarische maaltijd.

Stad Kortrijk

Het huidige voedselsysteem veroorzaakt heel wat problemen in de maatschappij. Voedselverspilling, oneerlijke handel, milieuvervuiling en gezondheidsproblemen zijn enkele uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. Ons voedselsysteem heeft een zware impact op het klimaat. Zo draagt het bij tot meer dan 40% van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Deze uitdagingen hebben de stad Kortrijk ertoe aangezet om een voedselstrategie te ontwikkelen. Er is een Voedselraad opgericht die streeft naar een duurzaam voedselsysteem. Deze Voedselraad is dynamisch en bestaat uit verschillende actoren: producenten, consumenten, horeca, ondernemingen, bewegingen, burgers, stadbestuur, scholen. Deze actoren zijn telkens betrokken bij een of meerdere van de pijlers van een duurzaam voedselsysteem:

De Stad Kortrijk juicht een initiatief als Donderdag Veggiedag dan ook toe. Dat VIVES als eerste school in Kortrijk op de kar springt moet een voorbeeld zijn voor anderen. Bert Herrewyn, schepen van klimaat: “Dat VIVES als eerste hogeschool in Kortrijk dagelijks een vegetarisch aanbod voorziet, moet een voorbeeld zijn voor anderen.”

EVA

Voor het eerst werden de vegetarische voedingsgewoontes in heel België onderzocht. Wat meteen opvalt zijn de duidelijke verschillen tussen de regio’s. 16,4 % van de Vlamingen eet 3 keer of meer per week vegetarisch, in Wallonië is dit 7,8 % en in Brussel maar liefst 19,5 %. 13,4 % van de Belgen laten vlees of vis minstens 3 keer per week links liggen, dat blijkt uit onderzoek van iVOX uitgevoerd tussen februari en april 2016.

2 % van de Belgen eet iedere dag vegetarisch. In Vlaanderen eet 3,1 % van de bevolking vegetarisch, in Wallonië is het de helft minder: 1,4 %. In Gent en Brussel is het aantal vegetariërs zelfs verdubbeld in vergelijking met onderzoek uit 2013. In Brussel is het gestegen van 0,9 % naar 1,7 % en in Gent van 2,4 % naar maar liefst 5 %.

De belangrijkste motivatie om meer vegetarisch te eten is omdat het goed is voor de gezondheid. In Vlaanderen en Brussel komt milieu op de tweede plaats, in Wallonië dierenwelzijn. In Brussel is dierenwelzijn de derde belangrijkste motivatie en in Vlaanderen en Wallonië nieuwe smaken ontdekken.  

Een nieuwe trend is dat er meer frequent plantaardige melk wordt geconsumeerd. In Gent en Brussel is het aantal mensen dat wekelijks plantaardige melk consumeert meer dan verdubbeld in vergelijking met 2013. In Gent van 3,3 % naar 8,6 % en in Brussel van 2,2 % naar 5,4 %.

Meer en meer mensen kennen ook EVA vzw. Sinds 2000 stimuleert EVA iedereen om meer plantaardig te eten. Niet alleen eten meer en meer mensen vaker vegetarisch, ook EVA wordt bekender. In Gent kent 39,8 % van de bevolking EVA, t.o.v. 25,6 % in 2013. In Brussel is de stijging nog opvallender, daar kende in 2013 3,6 % van de bevolking EVA, nu 13,4 %. De voorbije jaren hebben Leefmilieu Brussel en de Brusselse Minister van Leefmilieu hard ingezet op Donderdag Veggiedag, een campagne van EVA. Eind mei vieren we de vijfde verjaardag van Donderdag Veggiedag in Brussel. Maar liefst 31 % van de Brusselaars kent deze campagne, in 2013 was dit 20,1%.

Deel dit via