VIVES campus Brugge ontwikkelt gezelschapsspel voor eerste lezers

Frank Devos
reusrom.png

Kinderen van 5-6 jaar zijn heel sterk met taal bezig. Toch merken we op de markt erg weinig aantrekkelijke spellen om lezen in te oefenen. Celiné Goekint uit Oostende en Isolde Van Den Driessche uit Sint-Maria-Aalter van VIVES Brugge Xaverianenstraat hebben een gezelschapsspel ontwikkeld voor eerste lezers.

De bestaande spellen zijn dikwijls handleidinggebonden en bevatten weinig variatie in spelregels en opdrachten. Ze bieden ook weinig mogelijkheden om op verschillende niveaus te spelen en hebben dus een beperkte herspeelbaarheid. Daarnaast zijn ze te schools om kinderen die meer moeite hebben met lezen, plezier te laten beleven.

Vanuit voorgaande conclusies en de eigen kennis over aanvankelijk lezen en spellen gingen beide collega’s aan de slag om een aantrekkelijk leesspel te ontwikkelen. ‘Daar is reus Rom!’ is een gezelschapsspel om voorbereidend en aanvankelijk lezen in te oefenen. De speelse opdrachten op verschillende niveaus trainen de leesvaardigheden bij jonge kinderen. Zo kan elke speler op zijn eigen niveau spelen.

Omdat winnen van elkaar niet altijd belangrijk is, kozen ze voor een coöperatief spel waarbij de spelers overleggen en samenwerken om reus Rom uit het kabouterdorp te houden.

Als basis van het spel is er het spelbord, dat tevens een zoekplaat is. Alle opdrachten zijn gelinkt aan het thema of de tekening op het spelbord. De opdrachten zijn heel gevarieerd: naast het herkennen van letters en het lezen van wisselrijtjes zijn er ook schrijf- en uitbeeldopdrachten, raadsels en zoekopdrachten.

De opdrachten zijn opgedeeld in vier verschillende niveaus. Het is mogelijk om de spelers op verschillende niveaus samen te laten spelen, niveaus te mixen en zo een passend niveau aan te bieden aan elke speler, gaande van beginnende geletterdheid tot AVI-niveau ‘E3’. De kabouters uit het spel nemen elk kind mee op een leesavontuur in kabouterland en zorgen voor uren speelplezier.

Het spelconcept is van de hand van Céline Goekint en Isolde Van Den Driessche, en de illustraties van Céline Goekint. Het is uitgegeven door Abimo.

Deel dit via