VIVES Brugge Xaverianenstraat verzet zich tegen armoede met expositie

Frank Devos
armoedefoto.png

Donderdag 17 oktober 2019 is de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede. VIVES Brugge Xaverianenstraat laat dit niet aan zich voorbijgaan en organiseert een interactieve fototentoonstelling. Aan de hand van de fotoreeks over huiswerkplaatsen van fotograaf Kevin Faingnaert en cartoons wordt de (kans)armoedeproblematiek belicht. Die loopt tot vrijdag 25 oktober.

Op deze manier hoopt de hogeschool studenten te prikkelen om bij zichzelf en hun omgeving stil te staan. Bovendien omvat de tentoonstelling een luik waarbij studenten en docenten zelf hun ideeƫn van verzet kunnen uitschrijven of tekenen. Hiervoor gebruikt VIVES symbolisch het langste schoolbord voor een maximumfactuur in het onderwijs. Schoolkosten mogen de dromen van kinderen immers niet in de weg staan. Ook VIVES wil de drempels verlagen zodat het een warme en toegankelijke hogeschool is met een kansrijk curriculum.

De Gentse fotograaf Kevin Faingnaert reisde voor deze fotoreeks Vlaanderen rond om diverse huiswerkplekken in beeld te brengen. De fotoreeks werd in Klasse voorgesteld om leerkrachten te laten stilstaan bij de thuissituatie van leerlingen. De tentoonstelling in VIVES, op initiatief van het studiegebied onderwijs, wil hiermee de doelgroep uitbreiden naar studenten en docenten in de hogeschool en hoopt hen hierbij te laten stilstaan bij (kans)armoede.

Op 22 december 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 17 oktober uit tot Internationale dag voor de uitroeiing van armoede. Staten en verenigingen werden hiermee opgeroepen armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk te bestrijden. Deze datum verwijst naar de samenkomst op het Mensenrechtenplein te Parijs op 17 oktober 1987, toen daar de Gedenksteen werd onthuld ter ere van alle slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld. Wereldwijd komen op deze dag mensen samen om eraan te herinneren dat armoede een schending van de mensenrechten is.

Deel dit via