VIVES biedt herbruikbare koffiebekers aan op campussen Brugge en Kortrijk

Frank Devos
billie.png

VIVES biedt voortaan de Billie Cup aan als koffiebeker op de campussen VIVES Brugge Xaverianenstraat en VIVES Kortrijk. Die kunnen studenten en docenten verkrijgen tegen een waarborg van 1 euro. Op die manier worden alle wegwerpbekers geleidelijk gebannen. VIVES is daarmee de eerste partner van Billie Cup in West-Vlaanderen en zet verder in op een milieuvriendelijk beleid.

De klant bestelt zijn drankje in een Billie, betaalt 1 euro en krijgt die waarborg terug als hij de Billie binnenbrengt in één van de deelnemende zaken. In Gent zijn er zo al meer dan 25 plaatsen waar je de beker kunt uitlenen en terugbrengen, van hippe koffiebars tot bedrijven, ziekenhuizen en tal van onderwijsinstellingen. In steden zoals Gent, Antwerpen en Brussel is het systeem aan een stevige opmars bezig. VIVES pioniert en mag zich de allereerste partner in West-Vlaanderen noemen die komaf wil maken met wegwerp.

Wegwerpbekers zorgen immers voor overlast en onnodig afval. Ze overladen publieke vuilnisbakken en zijn een belangrijke bron van zwerfvuil. Wegwerpbekers zijn door de combinatie van karton en (bio-)plastic enorm moeilijk recycleerbaar. Minder dan 1 procent krijgt een nieuw leven, de rest wordt simpelweg verbrand. Er wordt dus een pak hout, water, grondstoffen, energie en transport verspild aan een beker die we maar een paar minuten gebruiken. Billie Cup voert een vorm van statiegeld in. Een beker die 1 euro waard is, die wordt teruggebracht en opnieuw gebruikt.

VIVES Brugge Xaverianenstraat

Dit is een van de vele milieuvriendelijke initiatieven van VIVES. VIVES Brugge Xaverianenstraat behaalde vorige week nog voor het vierde jaar op rij het label Fair Trade-school van de stad Brugge. De campus blijft immers inzetten op het gebruik van fair trade producten zoals eerlijke koffie en sappenvan de wereldwinkel. 

In de docentenkamers en vergaderzalen zijn de koekjes in wegwerpverpakking vervangen door koekjes in een blikken doos, de wegwerpmelkjes door brikken melk, de plastieken roerstaafjes door gewone lepels. Elke docentenkamer en vergaderzaal is uitgerust met een watertoestel op leidingwater.

Verder zijn de wegwerpbekertjes voor de studenten uit het circuit gehaald, zij gebruiken nu hervulbare flessen. Er zijn twee laadpalen voor elektrische wagens aanwezig. Ook is de campus uitgerust met zonnepanelen.

VIVES Kortrijk

VIVES Kortrijk stimuleert personeel en studenten om zoveel mogelijk plastic te vermijden. Opzet is om in elke docentenkamer en vergaderzaal een watertoestel te plaatsen op leidingwater voor plat en spuit water. Er zijn twee laadpalen voor elektrische wagens en de gebouwen worden deels van energie voorzien door zonnepanelen. Daarnaast wordt er regenwater gebruikt in de toiletten. En op de parkings zijn er verschillende sorteerverzamelpunten aanwezig voor afval.

Alle campussen

VIVES is ook partner in de green deal circulair bouwen en ondersteunt het initiatief ‘bye bye grass’ voor meer biodiversiteit. Bovendien is de competentie voor duurzaam handelen één van de VIVES competenties van de 21e eeuw. Concreet wil dit zeggen dat VIVES al haar studenten deze competentie wil bijbrengen. De hogeschool probeert deze acties ook bij de studenten onder de aandacht te brengen via het logo Duurzame campus.

Deel dit via