Virtuele wereldreis vervangt Internationale Week voor studenten handelswetenschappen en bedrijfskunde

Frank Devos
gouverneur.png

Onder auspiciën van gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé organiseert het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde vanaf 8 maart 2021 voor zijn tweedejaarsstudenten Around the World with Commercial Sciences. Meer dan veertig sprekers uit dertig verschillende landen brengen online workshops, keynotes en masterclasses over onderwerpen gelieerd aan het studiegebied.

“Het is met pijn in het hart dat we dit jaar onze internationale studiereizen niet kunnen organiseren en ook onze traditionele internationale weken vinden dit jaar helaas niet plaats,” vertelt Johan De Langhe, studiegebieddirecteur handelswetenschappen en bedrijfskunde. Docenten en experts uit hogescholen, universiteiten en bedrijven van overal ter wereld komen al sinds jaar en dag een week op bezoek op de campussen van VIVES Brugge Xaverianenstraat en VIVES Kortrijk. “We nodigen hen uit om te spreken voor onze tweedejaars, zodat we deze studenten onder kunnen dompelen in de belangrijkste internationale trends en topics. De coronacrisis maakt ons reguliere programma onmogelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat Around the World with Commercial Sciences een meer dan waardige vervanger is,” aldus De Langhe.

Internationale experts

Op het programma staan zowel internationale experts van bij ons, zoals VRT-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Ivan Ollevier, VTM-senior news reporter voor de Verenigde Staten Greet Dekeyser, IMF-directeur Anthony De Lanoy en diplomatiek ambassadeur Karen Van Vlierberghe, als bedrijfsleiders van Belgische ondernemingen in het buitenland en docenten en professoren van hogescholen en universiteiten uit meer dan dertig verschillende landen.

Studenten kunnen de sessies online meevolgen van thuis uit, maar worden vooral ook uitgenodigd om in gesprek te gaan met de sprekers. “Het was een hele klus om op korte tijd een vervangend programma samen te stellen,” vertelt verantwoordelijke voor internationalisering Johan Cottyn. “We zijn verheugd en opgelucht dat we, ondanks de uitzonderlijke omstandigheden, van zoveel experten en bedrijven uit ons uitgebreide netwerk de medewerking hiervoor hebben kunnen krijgen, zodat we ook in een jaar dat internationaal reizen erg moeilijk is, onze studenten een verruimende blik op de wereld kunnen bieden.”

Peterschap gouverneur Carl Decaluwé

Ook gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé, die het peterschap voor Around the World with Commercial Sciences op zich neemt, onderstreept dit: “Ik denk dat Hogeschool VIVES met dit schitterende project een unieke kans biedt aan zijn studenten om te leren van de kennis van zoveel internationale specialisten. Als peter van deze virtuele reis ben ik er rotsvast van overtuigd dat de studenten nog veel echte reizen zullen kunnen maken, en dat een internationale kijk op hun vakgebied hun carrière alleen maar ten goede gaat komen.”

Ook algemeen directeur van Hogeschool VIVES Joris Hindryckx is trots op het initiatief: “We hebben dit jaar geen internationale studiereizen kunnen organiseren voor onze studenten, en dat terwijl voor het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde internationale ervaringen en contacten met bedrijven in China, Japan, de Verenigde Staten, Afrika en bijna elk land in Europa jaarlijks hoog op het programma staan. We kijken ernaar uit om die reizen volgend academiejaar opnieuw in het echt te kunnen organiseren, maar voor onze huidige tweedejaars biedt dit virtuele evenement een uitzonderlijke kans om hun blik te richten op een internationale wereld die steeds dichter, kleiner en uitdagender wordt.”

Deel dit via