Unieke en positieve aantrekkingskracht voor West-Vlaanderen met Hogeschool VIVES in het bijzonder
Ook dit academiejaar ’24-25 mag Hogeschool VIVES van hele positieve cijfers spreken. De stijging van inschrijvingen bevindt zich vooral in de studiegebieden sociaal-agogisch werk, handelswetenschappen en bedrijfskunde en industriële wetenschappen en technologie verspreid over de verschillende campussen. VIVES telt campussen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Op dit moment hebben we voor bepaalde opleidingen nu al meer inschrijvingen ten opzichte van vorig academiejaar (en de inschrijvingen lopen nog volop).
Afstandsonderwijs blijft boomen
We zien een toenemend aantal inschrijvingen in ons aanbod afstandsonderwijs bij zowel nieuwe studenten voor de professionele bachelors als bij de graduaten. Voor afstandsonderwijs kan je bij VIVES gedurende heel het jaar instappen en op elk moment van het jaar examens maken. Deze flexibele start van onderwijs is uniek in Vlaanderen.
Niet elke student is 18 jaar
Onze grootste groep studenten is 21-25 jaar (22%). Een kwart van onze studenten is ouder dan 25 jaar. Levenslang leren blijkt dus nog steeds aan een opmars bezig.
STEM opleidingen
Ook de STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) – opleidingen zitten in de lift. Enkele voorbeelden van opleidingen die veel groeien ten op zichte van vorig jaar zijn de bachelors Elektromechanica, Elektronica-ICT, Luchtvaart, Autotechnologie, Voertuigtechnieken en de graduaten Elektromechanische systemen en Productiebeheer – land- en tuinbouw. Ook de inschrijvingen voor de nieuwe opleiding Drone Applications in Oostende blijven maar groeien.
Lerarenopleiding
“Het lerarentekort kan niet in één-twee-drie opgelost worden. Maar wij zien al twee jaar een positieve evolutie voor de toekomst. Zowel 18-jarigen als zogenaamde zij-instromers – professionals die een carrièreswitch willen maken – vinden vlot de weg naar onze lerarenopleidingen. Voor VIVES klopten we vorig academiejaar af op een stijging van 12% en de inschrijvingen voor dit academiejaar evolueren in dezelfde lijn. De effecten hiervan zullen pas binnen enkele jaren voelbaar zijn in het werkveld, wanneer de nieuwe lichting aan de slag gaat. Maar wij zijn dus hoopvol dat het lerarentekort zal dalen, zeker omdat alsmaar meer +25-jarigen zich heroriënteren en de overstap maken naar een job in het onderwijs – vaak in een flexibel traject waarbij ze studeren en werken combineren. Hogeschool VIVES ondersteunt, met steun van de overheid, daarom heel wat innovatieve en flexibele trajecten op maat van studenten, zodat ze kunnen studeren waar en wanneer zij willen. Wij hopen bovendien dat zowel de maatschappij als de politiek het beroep van leraar en de lerarenopleiding opnieuw omarmen en waarderen als hoeksteen voor onze toekomst. Als leerkracht maak je echt het verschil en schrijf je mee aan de toekomst. Of zoals we bij VIVES prediken: Design your future!” Aldus Noël Selis, directeur Onderwijs.
Cijfers opgesplitst per studiegroep:
De cijfers fluctueren dagelijks. De opleidingen die nu al meer inschrijvingen hebben dan in 2023 in het totaal, lichten we hieronder verder uit en vergelijken we dag op dag.
Gezondheidszorg - Sociaal agogisch werk
Volgende opleidingen doen het bijzonder goed: de bachelor Maatschappelijke veiligheid met het populair keuzetraject Toegepaste criminologie (+19%), Orthopedagogie (+24%) en Orthopedagogische begeleiding (+2.5%). Ook Verpleegkunde (240 studiepunten traject, afstandsonderwijs) popt er met haar positieve cijfers bovenuit (+162.5%).
Onderwijs
Goed nieuws voor het lerarentekort. We zien groei in absolute aantallen in onderwijs (+10%) bij generatiestudenten en bij zij-instromers (+ meer dan 20%) , mensen die van carrière switchen en de overstap maken naar het onderwijs.
Handelswetenschappen, Bedrijfskunde en Toegepaste Informatica
De bachelor Bedrijfsmanagement (+11%) staat ook dit jaar weer traditioneel sterk met haar waaier aan verschillende afstudeerrichtingen. We voorzien deze opleiding naast het Nederlands ook in het Frans en daar zijn nu meer inschrijvingen (+125%). Ook bij de bachelor Wellbeing en vitaliteitsmanagement zien we een mooie groei van studenten (+41%) alsook voor de opleiding hotelmanagement (+52%).
Biotechniek - Technology
De grootste stijgers zijn zoals eerder vermeld de bachelors Elektromechanica (+23%), Elektronica – ICT (+33%), Luchtvaart (+15%), Autotechnologie (+24%), Voertuigtechnieken (+5%) en de graduaat Productiebeheer – land- en tuinbouw (+57%). Ook op de inschrijvingen tot nu toe (16) voor de nieuwe opleiding Drone Applications zijn we heel erg trots!
Veerle Dekocker
-
Directeur gezondheidszorg en sociaal-agogisch werk
Johan De Langhe
-
Directeur handelswetenschappen, bedrijfskunde en toegepaste informatica
Veerle De Mey
-
Directeur Technology en biotechniek
Noël Selis
-
Directeur onderwijs