Tweede terugkomdag van het PIM-project: reflectie en vooruitblik
Uit cijfers blijkt dat in meer dan 1 op 5 Brugse gezinnen thuis geen Nederlands wordt gesproken met de kinderen. Dit percentage is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en blijft toenemen. Daarom is het belangrijk dat bij deze meertalige kinderen vroegtijdig eventuele taalproblemen worden gedetecteerd, zodat een gerichte doorverwijzing mogelijk is.
Twee jaar geleden startte het project PIM_Brugge (Partners In Meertaligheid_Brugge). Binnen dit project werkt de opleiding logopedie van VIVES Brugge samen met de CLB’s in regio Brugge om taaladvies te geven aan meertalige kinderen. Hierbij lokken moedertaalsprekers die door VIVES in samenwerking met vzw Foyer Brussel opgeleid werden tot taalanalisten, taal uit bij de kinderen met behulp van prentboeken en andere methoden. Dit proces wordt zorgvuldig geobserveerd door een student logopedie onder leiding van een docent, die vervolgens een verslag opstelt om de ouders en het CLB te informeren over de taalontwikkeling van de kinderen in hun thuistaal.
Het doel van het project is om inzicht te krijgen in de taalontwikkeling van meertalige kinderen in hun moedertaal en om te bepalen of er behoefte is aan doorverwijzing. De talen waarmee momenteel in het project aan de slag wordt gegaan, zijn Arabisch (verschillende dialecten), Berbers, Turks, Pools, Hongaars, Roemeens, Frans, Russisch, Oekraïens en Portugees.
Op maandag 24 juni vindt er een terugkomdag plaats voor de taalanalisten, als afsluiting van het tweede werkjaar en om vooruit te blikken op het volgende werkjaar. Verschillende betrokkenen zullen aanwezig zijn: analisten van het eerste en tweede jaar, een CLB- medewerker, de coördinator meertaligheid van vzw Foyer Brussel, een alumnus logopedie die als vrijwilliger betrokken blijft bij het project, een afgevaardigde van Flankerend Onderwijsbeleid Brugge, docenten logopedie en laatstejaarsstudenten logopedie die dit jaar betrokken waren bij het project.
Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van Stad Brugge en het Netwerk Harmonische Tweetaligheid HaBilNet.
Hilde Roeyers
-
coördinator PIM_Brugge project