Technopolis lanceert Technopolis on Tour voor kleuter- en lager onderwijs in VIVES Roeselare

Frank Devos
wetenschap.jpg

Technopolis, het doe-centrum voor wetenschap in Mechelen, lanceert Technopolis on Tour in VIVES Roeselare,. Het is een tournee langs meer dan 40 verschillende steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen. Technopolis brengt op al deze locaties een reeks goednieuwe wetenschapsshows op maat van kleuters en leerlingen uit het lager onderwijs. Al meer dan 40 000 kleuters en leerlingen wonen dit schooljaar een Technopolis-show in hun buurt bij.

In de week van 10 tot 14 september 2018 worden maar liefst 1515 leerlingen getrakteerd op een show van Technopolis op de campus Roeselare van VIVES, met een drankje en een aandenken van VIVES. Roeselare vormt daarmee de eerste halte van een heuse tournee door heel Vlaanderen. Op het programma staan dagelijks drie shows rond de thema’s lucht, gassen en druk. Die werden ontwikkeld op maat van respectievelijk kleuters, leerlingen van het eerste tot het derde leerjaar en leerlingen van het vierde tot het zesde leerjaar.

Technopolis geeft wel vaker shows op verplaatsing maar het is de eerste keer dat het doe-centrum voor wetenschap op voorhand een hele tournee door Vlaanderen heeft uitgestippeld met shows speciaal ontwikkeld voor scholen. Daarvoor werkt Technopolis samen met meer dan 40 steden en gemeenten in Vlaanderen. Zij stellen allen een locatie ter beschikking zoals een parochiezaal, cultuurcentrum, sportzaal …

Voordeel voor de scholen is dat ze dit schooljaar geen verre verplaatsing hoeven te maken om een wetenschapsshow bij te wonen. Bovendien hoeven ze niet zelf de nodige infrastructuur te voorzien. Daarnaast subsidiëren heel wat steden en gemeenten ‘Technopolis on Tour’ zodat leerlingen de shows volledig gratis kunnen bijwonen. Is er geen subsidie, dan bedraagt de deelnameprijs amper € 2,5 per leerling.

“We waren heel enthousiast toen we vernamen dat Technopolis op tournee ging met een reeks shows. We aarzelden dan ook geen seconde om onze hogeschool te openen voor scholen in de buurt. Dit is wetenschapscommunicatie op z’n best: partners die samenwerken om scholieren een verrassende en inspirerende wetenschapsshow vlak in hun buurt te bezorgen”, aldus Joris Hindryckx, algemeen directeur van VIVES.

Deel dit via